Irland till EM efter ”hands-revansch”

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan blev Irland blåsta på en VM-biljett efter en svensk domartavla.

I dag tog landet ”hands-revansch” och säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.

Det blev seger med 2–0 i dag och totalt 3–1 mot Bosnien-Hercegovina.

Oavgjort, 1–1, efter den första matchen lagen emellan. Då kopplade Irland greppet om en EM-biljett genom en tveksam straff i den 24:e matchminuten.

Domaren menade att bollen träffade Ervin Zukanovic på armen, men på reprisbilderna var det svårt att se.

EM-kval fotboll

– Horribelt dömt. Han vrider nästan bort kroppen och den kanske touchar honom på armen lite grand men det hade inte påverkat situationen någonting. Det är fruktansvärt hårt, sade förre landslagsmannen och experten Anders Svensson i Kanal 9.

Fick revansch för 2009

Stoke-anfallaren Jonathan Walters satte säkert straffen och blev sedan en ännu större hjälte när han ökade på till 2–0 i den 70:e minuten.

Det finns en viss poetisk rättvisa i att Irland tog sig till EM med hjälp av en tveksam straff. Många minns kanske hur landet blev bortdömda från VM 2010 efter en svensk domartavla i den avgörande playoff-matchen mot Frankrike. Martin Hansson missade då att stjärnan Thierry Henry tog bollen med vänsterhanden innan Frankrikes segermål i förlängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet