Foto: Bildbyrån/Skärmdump Sky Sport

Italienska fotbollsbasen får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Det italienska amatörfotbollsförbundets ordförande Felice Belloli sparkas.

Därmed lär damernas cupfinal på lördag bli av.

”En jätteviktig signal från förbundet”, säger Maria Karlsson, spelare i cupfinallaget Brescia, till SVT Sport.

Det italienska amatörfotbollsförbundets ordförande Felice Belloli har fått sparken. Enligt den italienska nyhetsbyrån AGI var förbundets styrelsen enig i beslutet, som togs i eftermiddags.  

Förbundet hade ett möte med Belloli tidigare i dag, men han meddelade då att han inte tänkte lämna sin post.      

– Det är en jätteviktig signal från förbundet. Och att damfotbollen fått igenom en del av de krav vi ställt, säger Maria Karlsson till SVT Sport.

”Handlar också om kvinnorna”

Belloli har varit i rejält blåsväder på grund av sina homofobiska och nedvärderande uttryck kring damfotboll. Bland annat har han sagt ”Vi kan inte ständigt diskutera att ge de här lesbiska mer pengar”. Ifall han inte sparkats hade damernas cupfinal troligen ställts in, då spelarna har krävt hans avgång för att spela.

Du har tidigare nämnt att ett alternativ kan vara att bilda ett eget förbund för damerna. Föredrar du det eller vill du se en ersättare?

– Ett alternativ är att man tar in en ersättare som är en före detta damspelare, någon som redan nu jobbar hårt för damfotbollen. Det andra alternativet är att man skapar ett eget förbund för damerna.

Nu kommer väl cupfinalen att spelas?

– Jag vet fortfarande ingenting. Ett av kraven var att han skulle avgå. Det har precis kommit ut så vi får se de närmaste timmarna, i kväll eller imorgon bitti. Vi spelare är redo att spela, men också beredda att inte spela om det är så att man vill ha igenom ytterligare krav, säger Maria Karlsson, som är glad över den spridning och negativa reaktioner som uttalandet fick.

– Det har fått en otrolig spridning över världen, och det handlar inte bara om fotboll i Italien, utan om kvinnorna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.