Ivan Turina dog en naturlig död

Uppdaterad
Publicerad

Ett ärftligt hjärtfel gjorde att AIK:s målvakt Ivan Turina dog i sömnen i våras. Det visar obduktionen.

AIK-målvakten Ivan Turinas dödsfall bedöms ur rättsmedicinsk synpunkt som naturlig. Det står i den slutgiltiga obduktionsrapporten.

Turina avled i sömnen den 2 maj och den första obduktionen kunde inte ge svar på varför han dog.

Ivan Turina

En rättsgenetisk och rättskemisk undersökning i Linköping har nu gjorts. Den visade att Turina led av en ärftlig förändring i en gen.

Den var associerad till en hjärtmuskelsjukdom som kan leda till plötslig död i form av hjärtrytmrubbning. Det skriver AIK:s läkare Karol Zyto på klubbens hemsida.

Så här skriver AIK på aikfotboll.se:

Slutgiltig obduktionsrapport

Bakgrundsinformation

Ivan Turina, målvakt i AIK, avled plötsligt sovande i sin säng den 2 maj 2013.

P.g.a. oförklarlig dödsorsak har Polismyndigheten beordrat en s.k. rättsmedicinsk obduktion. Denna utfördes på Rättsmedicinska avdelningen, Karolinska sjukhuset i Solna.

Obduktionen kunde ej ge svar på dödsorsaken. Det föranledde en vidare utredning i form av en rättsgenetisk och rättskemisk undersökning, vilket utfördes på Rättsmedicinska avdelningen i Linköping.

Resultat

Man har nu kunnat konstatera:

1) att inga yttre skador av betydelse har orsakat dödsfallet.

2) man har ej påvisat alkohol, sömnmedel, lugnande eller smärtstillande läkemedel samt narkotiska preparat i blodet eller urin.

3) vid rättsgenetisk undersökning har man påvisat mutation (slumpmässig, ärftlig förändring) i en gen som är associerat till hjärtmuskelsjukdom som kan leda till plötslig död t.ex. i form av hjärtrytmrubbning.

Undersökningsfynden talar för att Ivan Turina avlidit till följd av plötslig hjärtdöd som kan orsakas av t.ex. hjärtrytmrubbning.

Turinas dödsfall bedöms ur rättsmedicinsk synpunkt som naturlig.

Stockholm 2013-07-09

Dr Karol Zyto

Läkare för AIK:s fotbollslag

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ivan Turina

Mer i ämnet