Foto: TT Nyhetsbyrån

”Jag tänkte: vad fan är detta?”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommande OS-kvalet kommer att spelas på konstgräs.

Den svenska världsstjärnan Nilla Fischer nåddes av beskedet i dag.

Om hon hoppade upp och jublade? Inte direkt.

”Jag tänkte ungefär: Vad fan är detta?”, berättar hon för SVT Sport.

I går beslutades det att kvalet till damernas OS-turnering i fotboll kommer att spelas i Nederländerna.

Detta trots att Sverige ansökt om att få arrangera spelet, och i sådana fall erbjudit spel på naturgräs. Men lotten föll alltså på Nederländerna, och där blir det spel på konstgräs.

Damlandslaget i fotboll

Nilla Fischer, som förra året valdes till Europas tredje bästa spelare, nåddes av detta besked i dag. Hur hon reagerade? Inte med glädje.

– Jag tänkte ungefär: ”Vad fan är detta?”, säger hon till SVT Sport, och fortsätter:

– Det är mest det att det känns skittråkigt. Fifa har ju, vad jag har läst, sagt att det inte ska bli fler VM på konstgräs. Sedan går IOK in och säger att det är okej att kvalet till OS ska spelas på konstgräs.

”Ännu mer negativ till detta”

Själva OS-turneringen nästa sommar ska spelas på naturgräs. Det gör att upprördheten blir ännu större, förklarar Wolfsburg-spelaren Fischer.

– Jag har ju inte varit så positiv till ett VM på konstgräs, och jag blir kanske ännu mer negativ till detta i och med att man ska spela på naturgräs i OS. Så då finns det absolut ingen anledning till konstgräs, säger hon.

”Kniven på strupen”

Trots konstgräset säger Fischer att hon ändå ser fram emot kvalspelet, där Sverige ställs mot Norge, Schweiz och Nederländerna.

– Det är ju såna här matcher som jag tror att vi alla tycker är roligast att spela, då det är lite kniven på strupen, säger hon, och ser möjligheterna till gruppvinst och därmed OS-plats som goda:

– Vi har alla möjligheter att ta os till OS om vi kan toppa oss och göra en prestation på toppnivå. Det är alltid det som gäller. Vi har materialet och en spelnivå så att vi ska klara det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet