Lars Lagerbäck om att vara rådgivare åt Sverige Foto: Bildbyrån

Lagerbäck om nya rollen: ”Känner extra för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Succémannen från fotbolls-EM, Lars Lagerbäck, ska vara rådgivare åt det svenska landslaget under VM-kvalet. ”Jag känner extra för Sverige”, säger Lars Lagerbäck till SVT Sport.

Det svenska herrlandslaget har fått en något oväntad hjälp lagom till att VM-kvalet drar igång nästa vecka. Lars Lagerbäck, tidigare svensk förbundskapten och i somras ledde han Island till EM-succé, ska agera rådgivare åt Sverige.

– Jag ser mig som bollplank, men Janne sätter namnet rådgivare, säger Lagerbäck till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag hade starka funderingar på att försöka pensionera mig, men att trappa ner på det här sättet är jätteskoj, känner extra för Sverige även om Island ligger i jämnbredd.

”Tycker och säger vad jag vill”

Lagerbäck kommer jobba halvtid, och bistå Janne Andersson och Peter Wettergren genom att ge råd till dem och spelarna. Avtalet sträcker sig till 2017 när kvalet är slut.

– Utan att vara elak, men jag tycker och säger vad jag vill men behöver inte ta något ansvar, ler Lagerbäck.

– Janne och Peter tar beslut, styr och ställer, och säger till mig vad jag ska göra. Vi alla tre har ganska lika fotbollssyn och lika människor, vilket är bra när man ska jobba ihop. Jag hoppas tillföra det jag lärt mig de senaste åren.

”Det blir rätt informellt”

Om Lagerbäck själv kommer ha direkt dialog med spelarna, får Janne Andersson bestämma.

– Kan byta några ord med spelarna, men söker dem inte. Det blir rätt informellt.

Lagerbäck har inte hunnit vara med laget så mycket än, men tycker truppen ser lovande ut.

– Det finns hopp, men det är ett nytt landslag så allt kommer nog inte fungera till 100 procent från början. Spelarna ser bra ut, det finns individuell kvalitet och olika spelartyper.

Se även intervjuer med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren och scouten Tom Prahl i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet