RF:s samordnare: ”Visar att kampen inte var förgäves”

Uppdaterad
Publicerad

De sex männen som var åtalade misstänkta för matchfixning under 2013 och 2014 dömdes alla av hovrätten. Fyra av dem får villkorliga domar medan de övriga två döms till fängelse. ”Det visar att kampen inte är förgäves”, säger Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning, till SVT Sport.

Männen, fyra av dem före detta fotbollsspelare i Kristianstad FF, friades i Kristianstad tingsrätt men när ärendet under torsdagen togs upp i hovrätten ändrade domstolen beslutet.

– En skjuts i vårt arbete och en viktig signal till alla dem som älskar idrott och vill ha rent spel. Det visar att kampen inte är förgäves och att de som vill svärta ner idrotten kan bli fällda för det, säger Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning Johan Claesson till SVT Sport.

Matchfixning

Samtliga sex män döms, fyra av dem får villkorlig dom och resterande två döms till fängelse i ett år respektive ett år och två månader.

– Det är bra att de två som låg bakom det här får fängelsestraff. Det sänder bra och kraftiga signaler och att de andra får villkorlig dom känns rimligt, säger Claesson.

En av spelarna erkände och fungerade därmed som åklagarens nyckelvittne när belsut skulle tas.

– Vi tryckte på två saker i vårt förebyggande arbete. Idrottare ska säga nej på en gång när de råkar ut för det här och kliva ut och berätta. Nu har vi haft en spelare som har gjort det. Modigt, och skönt att det visar att det ger resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet