Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Almgren prata om hur det är att vara ensam kvinnlig huvudtränare. Foto: SVT Sport.

Johanna Almgren ensam kvinnlig tränare i damallsvenskan: ”Det är sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol var de två.

Nu står Johanna Almgren kvar som ensam kvinnlig huvudtränare i damallsvenskan.

– Klubbarna får kolla sig i spegeln, säger hon till SVT Sport.

Hör Johanna Almgern i spelaren ovan.

Renée Slegers och Elísabet Gunnarsdóttir var de enda kvinnliga huvudtränarna i fjol. Men Slegers fick lämna mitt i säsongen och Gunnarsdóttir meddelade att hon gjort sitt i Kristianstad efter 15 år.

Och helt plötsligt fanns det inga kvinnliga huvudtränare i damallsvenskan.

Sen meddelade Kristianstad att Johanna Almgren och Daniel Angergård tillsammans skulle dela på ansvaret – och när säsongen startar i helgen, kommer hon att vara ensam kvinnlig huvudtränare.

– Det är klart det är sorgligt. Jag önskar gärna fler kvinnliga tränare som huvudansvariga. Klubbarna får se sig själva i spegeln, jag är helt övertygad om att det finns duktiga kvinnliga tränare där ute. Man behöver bara hitta de och kanske att man behöver armbåga sig fram ännu mer, säger hon till SVT Sport.

”Klar vi ska lyfta fram det”

De flesta huvudtränarna i damallsvenskan delar bilden av att man gärna vill se fler kvinnliga huvudtränare.

– Det är klart vi ska lyfta fram det, jag håller min assisterande tränare Bri Campos väldigt högt och tror att hon kommer att bli huvudtränare snart. Kan vi lyfta fram kvinnor inom damallsvenskan är det jätteviktigt, säger Häckens huvudtränare Mak Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.