17-åringen fick sin dom. Foto: TT

Jönköpings Södra får 1-1 efter skandalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Besvärsnämnden i Svenska Fotbollförbundet fastställde idag slutresultatet från skandalmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersund till 1-1 – tvärtemot tidigare beslutet alltså. ”Vi är djupt upprörda”, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg SVT Sport.

Det var i mitten av augusti som det i slutskedet av matchen sprang in en 17-årig man och slog till Östersunds målvakt Aly Keita.

Matchen avbröts och man valde att inte återuppta matchen.

Därefter kom Disciplinnämnden i förbundet med domen: Östersund fick segern med 3-0.

Domen överklagades sedan av både J-Södra och Svenska Fotbollsförbundets riksombud Artur Ogelid till Besvärdsnämnden, som idag alltså kom med en ny dom.

”Djupt besvikna givetvis”

Man väljer att gå tvärt emot Disciplinnämnden och i stället besluta att matchen slutar 1-1 – något som har rört upp känslorna i Östersund.

–  Vi kommer tillsända ett brev till generalsekreteraren i svenska fotbollförbundet och uppmärksamma det vi är djupt uppröra över, och djupt besvikna över givetvis, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg till SVT Sport.

Samtidigt menar Kindberg på att det inte är resultatet han är besviken över.

– Vi tänker inte få det att bli en diskussion om resultatet för vi har sagt, från första timmen, att det här handlar inte om det. Det handlar om något mycket mycket större, om hur vi ska komma till rätta med säkerheten på våra arenor.

”Viktigt beslut för svensk fotboll”

I Jönköping var tonerna det omvända.

– Vi är nöjda med det här. Det är ett viktigt beslut för svensk fotboll. En utomstående aktör eller supporter ska inte kunna ta sig in och påverka slutresultatet, säger J-Södras klubbchef Kjell Lundgren.

Han menar vidare att den 17-åring som tog sin in inte kan anses vara en supporter till J-Södra, och att det också visats sig vara så i efterhand att han inte har någon koppling till klubben.

– Sen om det går ser vi generellt gärna att man spelar klart matcher, att de återupptas, om säkerhetsläget gör det möjligt, fortsätter han.

Det innebär att Östersund tappar två poäng och passeras av Djurgården i tabellen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.