Foto: Bildbyrån. Grafik: Leif Sandberg

Chelsea sköt guldet till Leicester

Uppdaterad
Publicerad

Chelsea hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Tottenham på Stamford Bridge i en nagelbitare. Det betydde att Leicester kunde bärga guldet i kavaj och ta sitt första guld i klubbens 132-åriga historia, det mest sensationella som delats ut i England genom tiderna. Det var klackarna i taket för Leicesterfansen som följde matchen på olika pubar. Och hemma hos Jamie Vardy...

Leicesters spelare hade samlats hemma hos skyttekungen Jamie Vardy. När slutsignalen ljöd på Stamford Bridge utbröt ett hejdlöst firande.

Christian Fuchs la snabbt ut ett klipp på Twitter som visade hur spelarna hoppade runt, försökte samla sig till en ring, och bara skrek. Ingen kunde säga något utan det var bara vrål i massor efter guldet. Till slut samlade man ihop sig och sjöng ”Campione” tillsammans.

– Det är den bästa känslan jag haft i karriären och jag kunde inte vara mer stolt än att få ingå i det här laget. Ingen trodde på oss men här är vi som mästare i Premier League, rättmätiga sådana också, säger kaptenen Wes Morgan till BBC.

Får ta mot bucklan på lördag

Han har aldrig känt en större lagkänsla och beskriver förhållandet mellan spelarna som hos bröder.

– Vi såg det när vi höll på att åka ur i fjol. Det här är en fortsättning på det, säger Morgan som får vara med och ta emot bucklan hemma mot Everton på lördag.

Tränaren Claudio Ranieri, som var över till Italien över dagen och åt lunch med sin 96-åriga mamma ringde upp Chelseas tränare Guus Hiddink och tackade för hjälpen, uppger Chelseas Twitterkonto.

Det var besvikna miner i Tottenham men tränaren Mauricio Pochettino var korrekt:

– Grattis till Leicester City och Claudio Ranieri efter en fantastisk säsong och jag är stolt över vad mina spelare åstadkommit, säger argentinaren till Sky Sports.

Ranieri hyllades på Stamford Bridge

Med tio minuter kvar kom Eden Hazard farande efter samspel med Diego Costa och i steget sköt han

2-2 för Chelsea rätt upp i krysset, ett mycket vackert mål. Det var Hazards första mål på Stamford Bridge på ett år och publken skanderade: ”Det finns bara en (Claudio) Ranieri” om Leicesters guldtränare som var i Chelsea för drygt tio år sedan.

Det var en hetsig match med många närkamper som utvecklade sig till småslagsmål och domaren hade fullt sjå att få bukt på känslorna innan det urartade. Det var en match som bägge lagen desperat ville vinna. Det var bråk på väg ner i spelartunneln i ett skandalartat slut.

Efter en knapp timme kunde Gary Cahill både ta ner bollen och sedan dunka in den för 1-2 efter en hörna, vilket var starten på upphämtningen för Chelsea.

Tottenham tappade 2-0

Det var Tottenhams skyttekung Harry Kane som bröt isen när han fint frispelad i djupet av Erik Lamela kom fri med målvakten Asmir Begovic, rundade denne, och satte kyligt 1-0.

Ett par minuter senare kom Spurs i en snabb omställning efter misstag i Chelseas försvarsspel. Son Heung-min kom rusande i djupet och fri med målvakten krutade han in 2-0 strax före pausen. Det var riktigt stökigt när Chelseas Willian och Danny Rose rök ihop efter en närkamp. Många spelare rusade till och till och med Tottenhams tränare Mauricio Pochettino hamnade i stormens öga efter att ha försökt lugna känslorna.

Tottenham har inte vunnit i ligan på Stamford Brigde sedan 1990 när Paul Gascoigne spelade i laget. Det har nu blivit 26 raka matcher utan vinst för Tottenham borta mot Chelsea.

Den som före säsongen satsade tio kronor på att Leicester skulle vinna ligan kan nu hämta ut

50 000 kronor.

Som om det inte vore nog för Leicester denna historiska dag blev även Leicestersonen Mark Selby världsmästare i snooker efter att ha vunnit finalen mot kinesen Ding Junhui i Sheffield under kvällen.

Se jubel från Leicester-fans i Sportnytt-sändningen ovan.

Fakta: Leicester City

Grundad: 1884.

Hemmaplan: King Power Stadium (32 262 åskådare).

Smeknamn: The Foxes (Rävarna).

Ordförande: Vichai Srivaddhanaprabha.

Manager: Claudio Ranieri.

Främsta meriter: Ligamästare 2015-16, Tvåa i förstadivisionen 1928-29, sju gånger vinnare av andradivisionen (1924-25, 1936-37, 1953-54, 1956-57, 1970-71, 1979-80, 2013-14), finalist fyra gånger (1949, 1961, 1963, 1969) i FA-cupen, ligacupvinnare tre gånger (1964, 1997, 2000). Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.