Kim och Isak om den unika vänskapen

Uppdaterad
Publicerad

De träffades i juniorlandslaget som tonåringar och under 15 år kamperade de ihop i A-landslaget, de delade alltid rum. Kim Källström och Andreas Isaksson har en unik vänskap inom toppfotbollen. ”Jag tror att det har gjort att vi har kunnat prestera på hög nivå längre” säger Kim Källström om vänskapen.

När landslaget varit samlat de senaste åren har i princip alla spelare bott i enkelrum. Med ett givet undantag. Trots att Kim Källström och Andreas Isaksson spenderat halva sina liv tillsammans i den blågula tröjan så har de alltid valt att bo tillsammans, även under EM i Frankrike.

– När man kommer till samlingarna och det är nytt folk, nya konstellationer och nya tränare, då är det gött att ha en vapendragare. Man har alltid någon att sitta med när man käkar, någon att snacka med, tryggheten att ha någon av sina bästa polare med sig hela tiden. Jag tror att det har gjort att vi har kunnat prestera på hög nivå under längre tid i landslaget, säger Kim Källström.

Fotbolls-EM

– Det har alltid varit jävligt roligt att komma till landslaget och träffa Kim, just att få dela det med en väldigt nära vän, säger Isaksson i intervjun som gjordes till SVT:s EM-krönika.

Isaksson från Trelleborg, Källström född i Sandviken och uppvuxen i Partille. Under åren tillsammans har de gått från att vara tonårstalanger till rutinerade småbarnsföräldrar. För framförallt Källström har hans status i landslaget förändras många gånger under åren. Ofta har Isaksson varit det givna bollplanket.

”Nu får du fan skärpa dig”

– Vi är ganska olika som människor men passar väldigt bra ihop. Vi är väldigt raka mot varandra. Andreas har ju i princip alltid varit ordinarie, jag har inte varit det. Då har jag blivit butter och gnällig men då är det gött att komma upp på rummet och någon säger ”skärp till dig, nu får du fan skärpa dig”. Det har hjälpt mig väldigt mycket i min karriär. När Isak säger till en då vet man att man inte är rätt på det, säger Källström.

Andreas Isaksson stannade på 133 landskamper, Kim Källström 131. Med det är de trea och fyra i historien (Svensson och Ravelli har fler). Men efter EM lämnade de båda blågult, som nu får boka enkelrum till alla spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet