Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: Fotbollförbundet tillåter pyroteknik på arenor

Uppdaterad
Publicerad

Pyroteknik under ordnade former kommer att bli tillåtet på fotbollsarenor under 2015.

Det bestämdes under ett möte som hölls av SvFF i dag.

Debatten om pyroteknik på fotbollsarenor delar Sverige i två läger.

Nu sker en stor förändring i frågan. Från och med nästa år har svenska fotbollförbundet, tillsammans med representanter från svensk elitfotboll, svensk damfotboll och distriktsförbunden, beslutat att det ska bli tillåtet med pyroteknik på arenorna i allsvenskan under kontrollerade former.

– Nu blir det möjligt att ansöka om dispens för laglig pyroteknik, säger Lars-Crister Olsson, ordförande för Svensk Elitfotboll, till Radiosporten.

Krävs särskilda tillstånd

Varje klubb kommer att behöva särskilda tillstånd från myndigheterna innan pyroteknik får användas. Pyrotekniken som kommer att tillåtas är också mindre rökutvecklande än de som används i dag, och särskilda säkerhetsavstånd kommer att krävas innan de får antändas. Alltså är det inte fritt fram för vem som helst att tända på pjäser på arenorna.

– Det här är ett led i diskussionen som vi har haft med våra företrädande fans. På den punkten är vi alla överens, vi ska verka för att ersätta det som i dag är fri bränning på läktarna med laglig pyroteknik efter fansens önskemål, förklarar Lars-Crister Olsson.

Under dagens möte beslutades bland annat också att de klubbar som följt säkerhetsråden inför matcherna ska slippa bestraffning om klubbens supportrar ställer till med bråk på läktarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.