Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Klart: Jens Berthel Askou ny tränare i IFK Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En seger på elva omgångar och negativ kvalplats i tabellen.

Nu agerar IFK Göteborg och tillsätter dansken Jens Berthel Askou, 40, som ny huvudtränare i IFK Göteborg.

– Jag är stolt över att vara här och det är en fantastisk möjlighet för mig för potentialen i IFK Göteborg är enorm, säger Jens Berthel Askou.

Efter två förluster i svenska cupen fick Mikael Stahre sparken som tränare i IFK Göteborg den 8 mars.

Sedan dess har Alexander Tengryd och William Lundin tillfälligt delat på uppgiften som huvudtränare i den anrika klubben, men efter blott en seger på elva allsvenska omgångar är förtroendet som huvudtränare förbrukat.

Nu är det klart att dansken Jens Berthel Askou, 40, blir ny tränare för Blåvitt med vilka han skrivit ett kontrakt på tre och ett halvt år.

– Jag är stolt över att vara här och det är en fantastisk möjlighet för mig. Potentialen i IFK Göteborg är enorm och det motiverar mig, säger Berthel Askou på presskonferensen när han presenterades.

Jens Berthel Askou debuterar på IFK Göteborgs tränarbänk på söndag borta mot Sirius, då med duon Tengeryd-Lundin som assisterande tränare.

Hyllar fansen

–Jag vet att situationen är tuff och det kortsiktiga målet är att leverera resultat och ta så många poäng som möjligt med laget vi har just nu, säger Berthel Askou.

Den 40-årige dansken slängde också ut en första flirt till IFK Göteborgs suppotrar.

– Trots att det går tungt på plan har jag sett hur fansen slutit upp och gjort allt de kan för att stötta laget. Vi behöver fansen för att vända på steken och vi kommer spendera varje sekund ute på träningsplanen för att utvecklas och bli bättre.

Åkte precis ur danska ligan

Närmast kommer Berthel Askou från tränarjobb med AC Horsens, med vilka han precis avslutade säsongen i besvikelse och tårar.

I lördags åkte Horsens, som går under smeknamnet ”Den gula faran”, ur den danska högstaligan efter att ha slutat slutat näst sist i Superligan.

– Det var en spännande och tuff säsong där vi kämpade på med väldigt begränsande resurser och i slutändan var vi en lyckad prestation ifrån att fira i stället för att åka ur.

Innan tränarkarriären var Berthel Askou en hårdför försvarare och spelade bland annat för flera danska superliga-lag, Kasimpasa (Turkiet) och Norwich.

Senaste tränarna i IFK Göteborg

2023-: Jens Berthel Askou

2023: Alexander Tengryd och William Lundin

2021–2023: Mikael Stahre

2020-2021: Roland Nilsson

2018–2020: Poya Asbaghi

2015–2017: Jörgen Lennartsson

2012–2014: Mikael Stahre

2007–2011: Stefan Rehn/Jonas Olsson

2006: Kjell Pettersson

2004–2006: Arne Erlandsen

2003–2004: Bosse Johansson

2002–2002: Roger Gustafsson

1999–2002: Stefan Lundin

1998–1999: Reine Almqvist

1996–1998: Mats Jingblad

1990–1995: Roger Gustafsson

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.