Klubbar anmäler sällan risksupportrar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollsklubbar säger att de vill bli av med risksupportrar från arenorna.

Men SVT:s granskning visar att klubbarna i princip aldrig ansöker om tillträdesförbud på sina supportrar. – Det här ger ingen bra signal, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet.

Sedan 2012 har åklagarmyndigheten fått in 545 ansökningar. 14 av dem kommer från fotbollsklubbarna. Det är drygt två procent. Resten står polisen för.

Bara de senaste dagarna har bengaler stört ordningen och försenat flera matcher i allsvenskan och Superettan.

För att fotbollssverige ska kunna se matcher säkert kan risksupportar förbjudas att gå på fotboll genom tillträdesförbudslagen.

Ann-Britt Furugård, som arbetat som supporterpolis i Stockholm i elva år, menar att det är viktigt att även klubbarna ansöker om tillträdesförbud.

”Klubbarna skulle kunna göra mer”

– Naturligtvis för deras trovärdighet mot de supportrar som vill sköta sig. Att de ser att föreningarna verkligen gör vad de kan för att få bort de dåliga supportrarna från arenan för att öka trivseln.

Gör de inte det nu då?

– Jag tycker nog att de skulle kunna göra mer än vad de gör.

Svenska fotbollförbundet håller med.

– Eftersom vi inom svensk fotboll är överens om att vi ska stävja ordningsstörningar och gå in med ansökan när det finns grund för det, så ger det här ingen bra signal. Det håller jag med om, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Fotbollförbundet.

De allra flesta tillträdesförbuden rör risksupportrar till någon av klubbarna i Stockholm och Göteborg.

Djurgården tror på annan metod

Djurgården är ett exempel. De säger att de inte ansöker om tillträdesförbud på risksupportrar för att de oftare tror på en annan metod, en så kallad arrangörsavstängning. Det betyder att klubben själv bestämmer vilka regler som gäller, inte samhället. Men bara på hemmaarenan. Våldsamma supportrar kan fortsätta att gå på bortamatcher.

– Vi riktar in oss på arrangörsavstängning först, i de fall vi tycker att det är mest lämpligt, säger Mats Jonsson, säkerhets- och evenemangsansvarig i Djurgården fotboll.

Enligt Djurgården kan en arrangörsavstängning hos dem fungera så att risksupportern får ”arbeta av” sitt straff. Till exempel med att jobba på arrangemang och matcher.

Mats Jonsson säger att Djurgården också har så kallade åtgärdsprogram, för att risksupportrar ska bli positiva supportrar och börja sköta sig på läktaren och omkring.

– Vid ett tillträdesförbud kan man inte ta in en supporter på arenan, till exempel för att arbeta med någon form av arbetsuppgift kring arrangemanget, eftersom man inte får beträda fotbollsarenan, säger Jonsson.

”De vill inte stöta sig med supportrarna”

SVT:s granskning visar att polisen har en betydligt strängare syn på risksupportrar än klubbarna. Sedan 2012 har till exempel Djurgården beslutat om 27 arrangörsavstängningar, medan polisen gjort ett 70-tal ansökningar på Djurgårdssupportrar om tillträdesförbud under samma period.

Ann-Britt Furugård är en av dem som bäst kan risksupportrar i Stockholm. Här är hennes förklaring till varför klubbarna i princip aldrig ansöker om tillträdesförbud:

– Det är väl för att de inte vill stöta sig med supportrarna för mycket, misstänker jag.

FOTNOT: Detta inslag från SVT Sport har blivit fällt av Granskningsnämnden. Nämnden ansåg att inslaget stred mot kravet på saklighet.

Fakta

Tillträdesförbud

Lagen om tillträdesförbud infördes 2005.

Enligt denna lag kan en person förbjudas tillträde till en inhägnad plats huvudsakligen avsedd för idrottsutövning när idrottsarrangemang anordnas på platsen av en idrottsorganisation.

Tillträdesförbudet ska gälla för en viss tid, högst tre år. Förbudet börjar gälla direkt, om inte annat bestäms. Förbudet får förlängas med högst ett år i taget.

Klubb eller polis kan ansöka om tillträdesförbud för en viss person över 15 år.

Allmän åklagare beslutar om en person ska få tillträdesförbud.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Arrangörsavstängning

Den som med äganderätt eller med annan rätt förfogar över en plats, bestämmer normalt sett vem som ska få vistas där. Det gäller även om platsen är tillgänglig för allmänheten.

Idrottsorganisationer kan använda ett system där personer under viss tid förbjuds att besöka idrottsevenemang på platsen.

Skillnaden mot tillträdesförbud är att klubbarna själva, utan inblandning från åklagare eller annan myndighet, fattar beslut om arrangörsavstängning.

Exakt hur arrangörsavstängningen utformas är upp till varje klubb.

Att bryta mot en arrangörsavstängning är inte ett brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.