Foto: TT Nyhetsbyrån

Klubbarna vill utmana Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Rosengård dominerar i svensk fotboll. Klubben är en poäng ifrån fjärde titeln på fem år och främsta utmanaren Tyresö har gått i konkurs. Men de som jagar bakom har långt ifrån gett upp.

– Vi har slagit dem två gånger i år, säger förre guldtränaren Martin Sjögren till SVT Sport. 

Just nu ligger tre klubbar på delad andraplats. Linköping, Göteborg och Kif Örebro. Men avståndet till regerande mästaren är 12 poäng med tre omgångar kvar.

LFC vann SM-guld med en poängs marginal 2009 efter flera profilstarka värvningar som Caroline Seger och Jessica Landström. Men sedan dess har östgötarna övergivit det spåret, föryngrat truppen och valt en annan värvningsfilosofi. Före detta guldtränaren Martin Sjögren, med just Rosengård (som då hette Malmö), ser stora möjligheter med sitt lag.

Damallsvenskan 2014

”Köper inte färdiga spelare”

– Vi köper inte färdiga spelare. Vi värvar unga spelare som har kommit långt med sin utveckling. Det gör att vi har ganska stora möjligheter att vara ett topplag och bryta Rosengårds dominans inom de närmaste tre åren, säger han.

Hade ni kunnat värva en spelare som Marta mitt under säsongen?

– Nej, inte en chans. Vi har inte de pengarna. De har gått om ekonomiskt och kan värva världsspelare. Man har redan varit där en gång i Linköping. Man har sett skräckexempel i Tyresö som värvade färdiga spelare till förskräckliga löner. Det är inte hållbart, säger han.

Sjögren hoppas på att Uefa kommer ge de svenska klubbarna ännu en plats i Champions League. I dagsläget förs det diskussioner om ämnet. Det skulle innebära ett lyft för damallsvenskan och de övriga lagen. Men han är inte oroad, trots Rosengårds titeldominans de senaste åren.

”Sveriges dyraste lag”

– Vi vann Svenska cupen och supercupen så vi har inte varit lottlösa i titlar. Vi har slagit dem två gånger redan. Men de är för tillfället Sveriges bästa lag och Sveriges dyraste lag, säger han.

Göteborgs tränare Stefan Rehn framhåller just Rosengårds ekonomi som den största skiljelinjen mellan klubbarna. Klubben var en poäng ifrån titeln 2011. Sedan dess har man inte varit nära att nå ändra fram. Men efter åtta segrar på de nio senaste matcherna vädrar han morgonluft.

– De gjorde en värvning i värdsklass i somras av Marta. Tittar man på lönerna de hade i Tyresö är vi inte ens nära. Vi kanske inte ska gå den vägen och ekonomiskt har vi inte de musklerna. Men vi ska försöka vinna och bryta förbannelsen. Jag hoppas att vi så snart som möjligt tar upp kampen, säger han.

Rehn ser en stor skillnad jämfört fjärdeplatsen ifjol. 33 poäng totalt då och 33 poäng nu med tre omgångar kvar vittnar om det. Han ser, trots de tuffa ekonomiska förutsättningarna jämfört Rosengård, ljust på framtiden.

”Inte samma villkor”

– Vi har en väldigt bra grupp och är redo att sträcka ut en tå för varandra. Vi har bara fem backar och ett nytt lag i vintas, men har klarat oss. Vi har fått ihop försvars- och anfallsspelet och jag tror på vår gruppdynamik. Tidigare var vi för långa och breda i försvarsspelet. Nu när vi går till anfall är det med sex-sju man istället för tre-fyra som i vintras.

Även Kif Örebro har gjort en rejäl uppryckning de senaste två säsongerna. 2012 var man tre poäng från nedflyttning och nu drömmer man om en av Sveriges två platser till Champions League.  Men resan och vägen dit är lång och kantad av ekonomiska svårigheter.

– Vi tävlar inte på samma villkor. Vi har en tredjedel av Rosengårds budget och det är ett evigt kämpande med att göra prioriteringar. Vi var lite roliga för innan matchen mot dem hade vi ett publiktapp på 100 personer. Den matchen med tretusen åskådare räddade upp det.

Arenan fylld till sju procent

– Men jämför man med Örebros hockeylag så har de en beläggning på arenan på 97 procent. Vi har sju, säger klubbchefen Timpas Andersson.

Enligt honom ligger tränaren Rickard Nilsson bakom mycket av framgången. Under hans tre år har Nilssons tränarfilosofi satt sin prägel på laget och inget lämnas åt slumpen. Men samtidigt är det andra värden som lockar spelare till Kif Örebro jämfört med Rosengård.

– Tjejerna gör mycket tillsammans vid sidan av planen. Vi kan inte betala de löner som toppspelarna har och då får vi har något annat i föreningen, säger Timpas Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet