Souleymane Sylla talar med pressen under dagens domstolsförhandling i Paris. Foto: TT Nyhetsbyrån

Knuffades av tunnelbanan för att han var svart

Uppdaterad
Publicerad

En fransk domstol dömde på tisdagen fyra Chelseaanhängare till villkorliga fängelsestraff för ett rasistiskt påhopp inför en Champions League-match mot Paris Saint-Germain i februari 2015.

Kvartetten knuffade Souleymane Sylla av tunnelbanan när han försökte ta sig in i vagnen ett flertal gånger i Paris medan fansen sjöng: ”Vi är rasister, vi är rasister och det är det vi vill vara.” Sylla hade jobbat och ville snabbt ta sig hem till frun och de tre barnen.

– Helt ärligt så blev jag bara stum. Jag visste inte vad jag skulle säga. Det här var 2015 och det här snacket om svart hud och vit hud är ingenting som jag gillar. Och jag visste inte varför det hände, säger Sylla till The Guardian.

Ett vittne filmade händelsen med sin mobilkamera.

– Jag var bara helt bestört över det och så det är därför jag försökte fånga en del av det på min telefon, sa mobilfilmaren vid tidpunkten för incidenten.

De fyra supportrarna tvingas utöver de villkorliga straffen att betala 95 000 kronor i ersättning till brottsoffret.

Redan dömda av engelsk domstol

En engelsk domstol har gett tre av männen tillträdesförbud till engelska fotbollsmatcher i fem år, den fjärde fick tre års avstängning. 

Brottsoffret var skakad av händelsen och var tvungen att ta medicin. Sylla blev sjukskriven och kunde inte åka tunnelbana på sex månader.

– Jag har väntat på den här rättegången i nästan två år och jag hoppas kunna vända blad efter det här, säger Sylla och berättar att han inte ens visste att Chelsea skulle spela i Paris den dagen.

Även Chelsea har straffat fem män inblandade i händelsen. Premier League-klubben stängde av samtliga på livstid i juli förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.