Foto: TT Nyhetsbyrån

Kraftiga böter för HIF och Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Disciplinnämnden bötfäller Helsingborg och Djurgården med 35 000 kr var efter den på grund av dödsfallet avbrutna premiärmatchen den 30 mars på Olympia.

Djurgården bötfälls för att ha antänt åtta olika typer av bengaler och för planinvasionen. Upploppet inne på planen kostar ”symboliska” 10 000 kr eftersom det skedde med anledning av uppgifterna om den döde supportern.

Normalt sett skulle fansens planinvasion gett betydligt högre böter.

Hela HIF:s bötesbelopp kommer från antändandet av ett 30-tal bengaler. Här anmälde matchdelegaten att den supporter till Djurgården som tog sig in på planen fick springa runt alldeles för länge, vilket var arrangören HIF:s ansvar. Nämnden gick på HIF:s linje om att han inte utgjorde någon fara utan lugnt kunde tas omhand.

Sedan tidigare har Disciplinnämnden beslutat att fastställa slutresultatet till 1-1, vilket var ställningen när matchen bröts i slutet av den första halvleken.

Vad det gäller en eventuell rättegång mot den man som misstänks för misshandeln av Dif-supportern, som senare avled, ska det komma besked från åklagaren den 30 april.

– Vi hoppas ju att det inte blir någon rättegång. Min klient förnekar brott, säger försvarets advokat Stefan Rosell till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.