Krönikörer hyllar di blåe

Publicerad

För första gången på 14 år har Sverige en representant i Champions League, europeisk fotbolls finrum. Malmö FF är där efter att ha slagit ut Salzburg – och de svenska fotbollskrönikörerna sparar inte på lovorden.

”Malmö FF ska spela Champions League. Lottas mot lag som Real Madrid, Chelsea, Juventus och PSG. MFF är inbjudet till fotbollens absoluta finrum och sättet de skaffade sig inbjudningen på var imponerande”, skriver Sydsvenskans Anja Gatu som också drar paralleller mellan fotbollen och Malmö stad med supportrarnas banderoll före matchen:

”Stadens siluett mot en himmelsblå fond av halsdukar, och så texten: 'Ingenting stoppar di blåe, ingenting stoppar vår stad'. Det går att läsa på många sätt, men det är svårt att inte tänka på det senaste halvårets politiska oroligheter. Nazister får inte ta över gator och torg, varken i dagsljus eller på nätterna. Hatet kan inte övervinna kärleken, mörkret kan inte besegra ljuset. Och på fotbollsplanen förlorar inte Malmö FF.”

Ekonomiskt lyft

Aftonbladets Robert Laul sätter Malmö FF:s prestation mot Salzburg – som via ägaren Red Bull har stor ekonomisk uppbackning – i ett ekonomiskt perspektiv:

”Egentligen ska sådant här inte gå. Österrikarnas spelartrupp värderades fem gånger så högt som MFF:s innan avspark. När det kommer till klubbarnas respektive omsättning var de åtta gånger så stora (fast inte nu när MFF:s uppskattningsvis 180 miljoner tickar in)”.

Kollektiv Guldboll

Laul har också en tanke inför höstens fotbollsgala, där en viss Malmöson prenumererar på Guldbollen, som bäste svenske fotbollsspelare:

”Om inte detta klassas som en bragd, så kan väl Sportbladet och Svenska Fotbollförbundet göra ett undantag och ge Guldbollen till ett lag i stället för enskild spelare för första gången.

Zlatan Ibrahimovic har säkert inget emot det.”

Göteborgs-postens Mattias Balkander sätter MFF:s bedrift i ett personligt perspektiv:

”Jag är tillräckligt gammal att ha bevakat svenska klubblag Champions League och var på plats på Olympiastadion i München när IFK Göteborg spelade sin senaste match – och vann (1-0) – mot FC Bayern 10 december 1997”, skriver han.

Tvåmålsskytten Markus Rosenberg hyllas kanske allra mest av alla Malmöspelare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.