Relationerna mellan Nordkorea och Malaysia är spända efter lönnmordet. På bilden syns en polisbil utanför Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur. Foto: TT Nyhetsbyrå

Kvalmatch flyttas efter lönnmord

Uppdaterad
Publicerad

Kvalmatchen till Asiatiska mästerskapen mellan Nordkorea och Malaysia flyttas på grund av den diplomatiska anspänning som råder mellan länderna efter mordet på Kim Jong-Nam.

– Nordkorea måste hitta en neutral spelplats, säger asiatiska fotbollsförbundets generalsekreterare Dato' Windsor John.

Nordkorea och Malaysia skulle inleda kvalgruppspelet till Asiatiska mästerskapen den 28 mars i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Nu står det dock klart att matchen flyttas på grund av konflikten mellan länderna.

Flyttas efter giftmord

Nordkorea och Malaysia har tidigare haft en nära relation, men giftmordet i februari på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har utlöst en diplomatisk kris.

Bland annat har Nordkorea förbjudit malaysiska medborgare från att lämna Nordkorea – något som kan tänkas ställa till det för det Malaysiska landslagets hemresa om matchen skulle spelas i Nordkorea.

Malaysia har i sin tur svarat med att förbjuda Nordkoreas ambassadanställda att resa ut ur landet.

Neutral plan

Asiens fotbollsförbund (AFC) har agerat och bestämt att matchen i stället ska spelas den 8 juni på neutral plan och Nordkorea har till den 14 april på sig att meddela en ny spelplats.

– Vi har meddelat Nordkorea att de måste välja en neutral spelplats för matchen på grund av den diplomatiska situationen mellan länderna, säger AFC:s generalsekreterare Dato' Windsor John.

Vidare meddelar det asiatiska fotbollsförbundet att höstens returmöte i Malyasia även det kommer att spelas på neutral plan, för att undvika sportslig orättvisa.

Asiatiska mästerskapen spelas 2019 i Förenade Arabemiraten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.