Isländsk minister vill göra Lagerbäck till president

Uppdaterad
Publicerad

Lars Lagerbäck var ett enda stort leende efter segern mot Nederländerna i Amsterdam sent i går kväll med 1-0. Han har fått landet att gå i trans och en minister vill till och med göra Lagerbäck till president.

– Det var totalt sett en fantastisk insats. Det var sagolikt. Och i 80 minuter spelade vi bra sedan tappade vi lite sista tio. Det var några år sedan någon kunde slå Holland borta, säger förbundskapten Lagerbäck till isländsk tv.

Vid en seger hemma mot Kazakstan på söndag är EM-biljetten klar. Något som blir historiskt då Island aldrig har nått ett EM eller VM-slutspel i fotboll.

EM-kval fotboll

– Nu ska jag få spelarna i säng och jag kan garantera att det inte blir något extra firande i kväll. Det tre poäng som gäller på söndag, säger Lagerbäck som nått ikonstatus på Island.

Lagerbäck fick gåshud vid isländska nationalsången

Någonstans mellan 3 000 och 4 000 isländska fans var på plats på Amsterdam Arena.

– Till och med jag får gåshud när jag hör den isländska nationalsången med fansen som sjunger med, säger Lagerbäck.

Islänningarna har gått i spinn av glädjeyran. Allra längst går kanske energiministern Össur Skarpheden som vill göra Lagerbäck till president.

”Otroligt! – Seger på bortaplan mot Nederländerna! – Lagerbäck till Bessastadir!!”, skriver Skarpheden på Facebook enligt isländska fotbolti.net.

Bessastadir är presidentbostaden.

Det var runt en procent av befolkningen som var på plats i landet som har 323 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet