Lasse Lagerbäck kunde bara le åt eländet i Stuttgart. Foto: Bildbyrån

Lagerbäck kunde bara le åt Norges 0-6

Uppdaterad
Publicerad

Lasse Lagerbäcks Norge åkte på en riktig stjärnsmäll mot Tyskland i Stuttgart. Hemmalaget vann med 6-0. Det tog han med ett leende.

– Jag trodde inte att det skulle vara så här dåligt. Vi blev verkligen utspelade säger Lagerbäck till TV2 Norge.

Det var Lagerbäcks största förlust som landslagstränare. 1998, när han var assisterande till Tommy Söderberg, förlorade Sverige mot Spanien i Vigo med 4-0. Som ensamt ansvarig var största förlusten med tre måls marginal: 2-5-förlusten för Island mot Frankrike i EM-slutspelet förra året.

VM-kval fotboll

– Jag hade inte räknat med det här. Jag visste att det skulle bli en tuff match och att vi skulle möta ett av världens bästa lag. Vi klarade det inte spelmässigt, taktiskt eller fysiskt och vi jobbade inte riktigt som vi skulle heller, säger Lagerbäck.

Det var Norges största förlust sedan Johan Cruyffs Nederländerna vann med 9-0 1972 i VM-kvalet. Norska VG beskriver matchen som ”Slakten i Tyskland”.   

Förlusten kunde varit ännu större                        

De norska spelarna hängde inte alls med och tafatt försvarsspel blandades med hårresande misstag. De tyska spelarna högg som kobror och segern kunde ha varit mycket större.

Ofta spelade de tyska spelarna runt bollen som i handbollsanfall och letade efter luckor. Inbyttte Mario Gomez avslutade ett sådant anfall när han kastade sig fram och nickade in avslutande 6-0 med kvarten kvar.                   

När Lagerbäck tackade Joachim Löw efter matchen pressade han trots allt fram ett leende.  

– Det var de värsta 90 minuter jag upplevt på en fotbollsplan, säger mittfältaren Mats Möller Dähli, 22, som till vardags spelar för tyska St Pauli.                        

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet