Lagerbäck om England: ”Vår enklaste match”

Uppdaterad
Publicerad

Islands skräll mot England var EM:s stora överraskning. Den stolta fotbollsnationen fick stryk av den lilla ön mitt i Atlanten. Nu strör Lars Lagerbäck salt i de redan öppna engelska såren. ”Det här tycker jag är vår enklaste match under EM” säger han i SVT:s EM-krönika.

Read an english version of this article. 

Islands framgångssaga är en av de stora pusselbitarna i ”EM-krönikan 2016 – vulkanen, avskeden och Ronaldos tårar”. I en exklusiv intervju för SVT Sport berättar Lars Lagerbäck om den magiska sommaren och hans kärlek till Island.

Fotbolls-EM

– Kan man bli förälskad i ett land och människorna så har jag definitivt blivit det med Island, säger den tidigare förbundskaptenen.

”Engelsk fotboll är extremt populär”

I åttondelsfinalen ställdes Lagerbäck mot sin gamla mentor Roy Hodgsons England. En speciell utmaning för ett land som präglas så mycket av samhället och idrotten på den stora grannön i söder.

– Engelsk fotboll är extremt populär på Island, alla har ett favoritlag sen barnsben, Premier League är extremt stort. Det var en mental grej som vi på olika sätt fick jobba med. Jag sa ju bland annat att engelska landslaget är lite överskattat.

När matchen väl kom igång fick Island en marddrömsstart. Wayne Rooney gjorde mål på straff redan i fjärde minuten.

– Fy sjutton, det är det värsta man kan råka ut för. Jag brukar även predika för spelarna hur viktigt första målet är i fotboll. Men det var väldigt psykologiskt att vi direkt efter avspark fick in kvitteringsmålet.

Ja Ragnar Sigurdsson kvitterade på nick nästan direkt efter och redan efter en kvart satte Kolbeinn Sigþórsson 2-1, ett mål som skulle bli avgörande.

”Tycker verkligen vi förtjänar att vinna”

– Det är ett fantastiskt fint anfall med ett otroligt bra mål. Sen blev det väldigt avgörande för vi fick engelsmännen lite paralyserade, de blev stressade. Det här tycker jag är vår enklaste match under EM. Här tycker jag verkligen vi förtjänar att vinna, det här är vår klart bästa match, säger Lagerbäck.

I England blev förlusten mot lilla Island mitt i Brexit-dramatiken ett nationellt trauma. England lämnade inte bara EU, man lämnade även EM och Roy Hodgson avgick direkt efter matchen.

– Det är svårt att komma på något mer förödmjukande än den här förlusten. Det här är det största misslyckande jag kan komma ihåg, sa den engelska kommentatorn efter slutsignalen, en oerhörd kontrast mot Islands euforiske kommentator. Båda referaten hörs i EM-krönikan. 

EM-krönikan sänds den 27 december klockan 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet