Läktarproblem kan tvinga Vittsjö ur damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Vittsjös hemmaarena har inte tillräckligt med sittplatser. Fotbollförbundets beslut att avslå dispensansökan kan leda till att laget måste dra sig ur damallsvenskan. ”Risken finns”, säger ordföranden Sigvard Gustavsson.

– Vi måste nu diskutera alternativen. Kanske kan vi hyra in oss någon annanstans, men frågan är om vi har ekonomi för att lösa det, säger klubbordföranden Sigvard Gustavsson.

Det finns inga godkända arenor i Hässleholms kommun. Närmaste orterna är Helsingborg, Halmstad och i Kristianstad, där det redan finns ett damallsvenskt lag.

Sittplatser saknas

Svenska fotbollförbundet kräver att damallsvenska lag ska ha 800 sittplatser. På Vittsjö IP finns det 640.

Senast den 1 mars ska Skåneklubben lämna in en ansökan om vilken annan arena som man vill spela.

– För att fotbollförbundet ska vara nöjda ska vi ha sittplatser till en tredjedel av ortens befolkning. Vi hade i fjol ett publiksnitt på strax under 500. Det är naturligtvis något vi vill höja och vi jobbar för det och bygga läktare när vi har behov av det.

Fjolårets publiksiffror visar att det bara är fyra lag, Eskilstuna, Linköping, Piteå, Rosengård, som har ett hemmansnit på över 800 åskådare.

Lägre löner för spelarna

Gustavsson berättar att Vittsjö sökt dispens för det kommande året. Klubben är redan i startgroparna för att projektera och finansiera ett läktarbygge.

– Vi är igång med planerna och träffade en arkitekt i förra veckan. Tanken är att påbörja bygget direkt efter säsongen så att det är klart till nästa år, säger han.

– Jag tycker att det här är taskigt mot damfotbollen. Vi tvingas dra ner på tjejernas löner för att hålla ner budgeten för att vi ska bygga läktare som inte kommer att användas.

”Levt på dispens”

Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté:

-Det här skulle vara genomfört redan 2014. Sedan dess har de levt på en dispens, säger han.

-Det fanns en motion till representantskapsmötet i höstas, i november, där det föreslogs att de skulle kunna få en förlängd dispens, trots att de inte vidtagit de åtgärder som de skulle ha gjort. Den motionen avslogs enhälligt, därmed finns inga flera möjligheter att ge någon mer dispens för Vittsjö.

Damallsvenskan startar den 16 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.