Inlånade Katrin Schmidt har spelat flera säsongen i FC Rosengård tidigare. Foto: Bildbyrån

Lån ska ta Rosengård till CL-semi

Uppdaterad
Publicerad

Efter en skadefylld försäsong tar FC Rosengård på onsdag emot Frankfurt i den första av två kvartsfinaler i Champions League.

För att klara trycket har de svenska mästarna fått låna in två spelare, målvakten Sofia Lundgren och mittfältaren Katrin Schmidt.

”De gör truppen bättre”, säger sportchefen Therese Sjögran.

Katrin Schmidt är nygammal i sitt tillfälliga lag. Inför förra säsongen flyttade hon till Stockholm och Hammarby, trots att FC Rosengård egentligen ville ha henne kvar.

I år har hon skrivit på för de allsvenska nykomlingarna Djurgården, som nu alltså lånar ut henne till det skadedrabbade Malmölaget under mars.

– Jag blev väldigt överraskad när Rosengård ringde. Jag trivs väldigt bra i Stockholm men att få komma hit en månad och spela Champions League med en klubb som jag har ett stort hjärta för, det känns väldigt kul, säger Katrin Schmidt.

Kan gå rätt in i startelvan

Mittfältaren skickade så sent som hösten 2014 FC Rosengård till just kvartsfinal i CL när hon nätade mot Fortuna Hjörring.

I kvartsfinalen mot Frankfurt ser hon ut att gå rätt in i startelvan.

– Jag tycker det har gått ganska snabbt att komma in i deras spel igen. Det är många spelare runt omkring som jag har spelat med förut och de har en väldigt tydlig spelidé, säger Schmidt.

”Alltid haft en tunn trupp”

Sportchefen Therese Sjögran såg ingen annan lösning än att låna in ett par spelare när spelare som Marta, Gaëlle Enganamouit, Sofie Ljunge Pedersen och Amanda Ilestedt hamnade på skadelistan.

När målvakten Zecira Musovic bröt armen skrev klubben också ett korttidskontrakt med landslagsmeriterade Sofia Lundgren.

– Om man ser tillbaka så har vi alltid haft en tunn trupp och i stället haft lite fler etablerade stjärnor. I år har vi haft otur, de andra åren har vi inte haft lika mycket skador som vi haft nu. Det är absolut en balansgång, säger Sjögran.

”Måste slå alla lag”

Efter förra årets snöpliga slut i Champions League (Rosengård åkte ut efter färre gjorda bortamål mot de dåvarande regerande mästarna Wolfsburg) är sportchefen försiktigt optimistisk när laget för fjärde året i rad ställs mot ett mästarlag i ett relativt tidigt stadie av turneringen.

– Det är väl en sådan klyscha – ska man vinna måste man slå alla lag. Vi behöver ett bra resultat och det är alltid svårare när man har hemmamatchen först. Men ett bra resultat kan vi spela defensivt sen, säger Sjögran.

Katrin Schmidts svenska klubbar

2009–2011: Tyresö

2012–2014: Rosengård

2015: Hammarby

2016: Djurgården

Slutspelsfakta

FC Rosengård inleder kvartsfinalspelet hemma på Malmö IP i kväll mot regerande CL-mästaren Frankfurt. Bortareturen spelas 30 mars i Frankfurt. Skulle FCR ta sig till semifinal väntar segraren i mötet Wolfsburg-Brescia. Semifinalerna spelas 23/24 april och 30 april/1 maj. Finalen spelas i Reggio Emilia, Italien, 26 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.