Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ludwig Augustinsson berätta om mötet med supportern Pelle Foto: Bildbyrån/SVT

Landslagets möte med skjutne supportern Pelle: ”Mycket starka känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Två svenskar mördades och en tredje blev allvarligt skadad i terrordådet i Bryssel.

Supportern Pelle, som klarade sig, har nu fått träffa herrlandslaget i fotboll.

– Han är en väldigt fin människa som det var roligt att prata med samtidigt som det var mycket starka känslor, säger förbundskapten Janne Andersson.

Den 16 oktober, knappt två timmar före EM-kvalmatchen Belgien-Sverige, sköt Abdesalem Lassoued – som identifierade sig som anhängare till IS – Kent Persson och Patrick Lundström till döds när de var på väg till Kung Baudouin-stadion.

Deras vän, Pelle, blev också skjuten i terrordådet. Han överlevde, och i fredags besökte han landslaget på Nationalarenan.

– Vi är tacksamma för att Pelle tog sig tid för att komma och träffa oss. Det betyder mycket för spelare och ledare. Han är en väldigt fin människa som det var roligt att prata med samtidigt som det var mycket starka känslor, säger förbundskapten Janne Andersson.

”Klart vi ska hylla”

Före EM-kvalmatchen mot Estland kommer det att genomföras en manifestation för offren och deras anhöriga. Det kommer att hållas en tyst minut, spelarna kommer att bära sorgband och två gula tröjor kommer att vara inramade på planen med Persson och Lundström på ryggen.

– Det är klart att vi ska hylla de supportrarna. Jag tänker också mycket på deras familjer och närstående, vad de fått utstå. Det är hemskt, säger Ludwig Augustinsson.

Pelle och hans anhöriga har fått en inbjudan från Svenska Fotbollförbundet till EM-kvalmatchen mot Estland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.