Linköpings Pernille Harder gav hemmalaget segern mot Piteå. Foto: BILDBYRÅN

Linköping vände och vann i damallsvensk målfest

Det blev målfest i söndagens damallsvenska omgång när Linköping efter ett 2-0-underläge vände och vann mot Piteå. Vittsjö tog en skrällseger mot Göteborg och Örebro besegrade Mallbacken med ett hattrick.

I toppmötet mellan Linköping och gästande Piteå var det bortalaget som kontrollerade matchen från start. Norrbotten-gästerna inledde redan i den andra matchminuten med 1-0 genom Elin Bragnum. Knappt åtta minuter senare kom hennes andra mål och 2-0-ledning till Piteå som fick en drömstart i Linköping.

Linköping som jagar Rosengård i serieledning behövde en seger för att hänga kvar i tabelltoppen. I söndagens omgång i damallsvenskan tog tvåan Linköping emot Piteå, ett lag på uppgång i tabellen.

Linköping vände och vann

I den 42:a matchminuten lyckades Linköping till slut med en reducering. Efter flera chanser skruvade till slut Magdalena Eriksson in en säker hörna direkt i nät bakom OS-målvakten Hilda Carlén i Piteå-målet.

Även om hemmapubliken ropade efter ett andra mål med ”En gång till”, skulle ställningen 2-1 stå sig till andra halvlek.

Men det var bara en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma för hemmalaget. Fridolina Rolfö gav Linköpings andra mål i matchen med en snygg och välplacerad nickskarv och ställningen 2-2. Landslagsspelarens tredje mål den här säsongen.

Efter flera försök av Pernille Harder skulle ett svagt försvarsspel komma att släppa in Linköping till att vända matchen.

3-2 till Linköping – skytteligaledaren Harder som utökade sin ledning till 13 mål den här säsongen.

Vittsjö nära skrällseger

I matchen mellan Vittsjö och Göteborg var det hemmalaget Vittsjö som kontrollerade matchbilden i första halvlek. Tidigt mål av Emmi Alanen i den sjätte matchminuten och trots flera chanser för Göteborg att kvittera var det i den 30:e minuten återigen hemmalaget som satte bollen i målet bakom Göteborg-målvakten – 2-0 till Vittsjö och gästerna fick jaga.

Trots att reduceringen skulle komma för förhandsfavoriten Göteborg, Saran Linden målskytt i den 40:e matchminuten, skulle man få en svår match mot Vittsjö.

I den andra halvleken var det Göteborg som istället hade övertaget och kvitteringen skulle till slut komma. Sara Linden igen – tvåmålsskytt och Göteborg fick med sig en poäng på slutresultatet 2-2.

Basic hattrick gav klar seger

Den riktigt stora målfesten var Örebros den här söndagen. Hemmalaget tog emot Mallbacken – två lag i den nedre halvan av tabellen – och också i den matchen skulle inledningen bli avgörande.

Matchens tremålskytt blev Lejla Basic som gav Örebro ledningen i den nionde matchminuten.

Utökningen skulle komma knappt en halvtimme senare när Basic återigen var framme och kunde slå in hemmalagets 2-0-mål.

Men det skulle vara långt ifrån över där. I den andra halvleken stod Michelle De Jongh först för 3-0 med 66 minuter spelade och därefter skulle samma De Jongh tilldömas straff som Lejla Basic säkert skulle förvalta. Basic därmed med ett fullbordad hattrick.

Tabellen är oförändrad efter den här omgången, med undantaget att Linköping krypt tätt bakom Rosengård på samma poäng som topplaget, med två på målskillnad.