Foto: Bildbyrån.

Lotta Schelin kan bli bäst i världen

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Schelin är bland de tio nominerade till årets bästa spelare 2016. Vinnaren kommer utses under en cermoni i Zurich den nionde januari 2017. ”Jag känner mig ödmjukt förvånad men är såklart väldigt glad för nomineringen”, säger Lotta Schelin till SVT Sport.

FIFAs bästa spelare kommer koras genom en kombinerad röstningsprocess. Hälften av rösterna kommer från landslagens kaptener och tränare och den andra hälften kommer från en onlineomröstning från över 200 medierepresentanter runt om i världen.  Lotta Schelin konkurrerar med bland andra Marta, Christine Sinclair,  Melanie Behringer och Sara Däbritz om det ärofyllda priset. Schelin tror att en säsong med många titlar bidrog till nomineringen.

– Jag har presterat på en bra nivå hela året och sen har jag också varit med i lag som har presterat otroligt bra. OS-finalen bidrog säkert, säger Schelin.

Lotta Schelin själv tror att det kommer bli svårt att ta hem priset.

– Det är sjuka namn som är nominerade, jag vet vad de kan så jag har svårt att tro att jag kommer vinna över alla duktiga fotbollsspelarna.

– Det är svårt att säga vem som kommer vinna. Dzsenifer Marozsán gjorde en otroligt bra OS-turnering, Marta likaså. Carli Lloyd gjorde inte ett lika bra OS men hon har visat ändå vad hon kan prestera i klubblaget tycker jag.

Omröstning imorgon

Omröstningen till årets bästa spelare och årets bästa tränare startar imorgon den fjärde november och avslutas den 22:a november. Av de tio spelarna kommer tre gå vidare till final, detta avslöjas den andra december.

De tio nominerade för årets bästa spelare.:

Camille Abily (France/Olympique Lyonnais)

Melanie Behringer (Germany/FC Bayern Munich)

Sara Däbritz (Germany/FC Bayern Munich)

Amandine Henry (France/Portland Thorns)

Saki Kumagai (Japan/Olympique Lyonnais)

 Carli Lloyd (USA/Houston Dash)

Dzsenifer Marozsán (Germany/1. FFC Frankfurt/Olympique Lyonnais)

 Marta (Brazil/FC Rosengård)

Lotta Schelin (Sweden/Olympique Lyonnais/ FC Rosengård)

Christine Sinclair (Canada/Portland Thorns)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.