Foto: Bildbyrån

Mäktigt volleyskott gav tung svensk förlust

Uppdaterad
Publicerad

Sverige såg ut att göra en ny stabil insats – och ta ett jättekliv mot OS-spel.

Men ett misstag senare fick Jesse Lingard ett volleyläge – och dunkade in matchens enda mål.

Därmed förlorade Sverige – och kampen om OS-spel blir en rysare.

”Vi är väldigt besvikna”, säger Filip Helander.

Efter bragdvändningen mot Italien hade Sverige OS-biljetten i egna händer. En seger mot England i kväll hade inneburit att Sverige varit extremt nära U21-EM-semifinalklart, och därmed kvalificerat för nästa sommars OS i Rio de Janeiro.

Men så blev det inte.

U21-EM 2015

Trots en stabil insats, där spelarna näsintill hela tiden låg helt rätt i försvarsspelet och gav ett spelförande England få heta chanser, blev det förlust med 0–1.

– Vi är välidgt besvikna. Jag tycker att vi spelar bra och håller oss till matchplanen, men det räcker inte, säger försvararen Filip Helander till TV12.

Lingard oattackerad

Målet kom med fem minuter kvar av ordinarie matchtid då Jesse Lingard fick bollen vid straffområdeskanten efter en hörna. En helt oattackerad Lingard kunde i lugn och ro ta ner bollen på bröstet och sedan ladda stora volleykanonen. Bollen gick i en fin båge och sedan in just bredvid den stabile målvakten Patrik Carlgrens vänstra stolpe.

Tungt för Sverige, och inte utan en känsla av onödighet då hörnan kom till efter att en oattackerad Oscar Lewicki nickat bollen rakt i gaptet till Nathan Redmond. Redmond sköt ett farligt skott som ledde till hörnan som England senare gjorde mål på.

Får vänta på OS-biljett

Sverige försökte sedan pressa på för en kvittering, men lyckades alltså inte.

Därmed får Sverige vänta på en OS-biljett. Allt kommer att avgöras på onsdag, då Sverige möter Portugal i den sista gruppspelsmatchen. Även en tredjeplats i gruppen kan räcka till OS-spel, ifall England blir tvåa i gruppen. I så fall väntar en playoff-match mot trean i den andra gruppen.

– Vi får invänta resultatet mellan Portugal och Italien. Men som det ser ut så blir det så att om vi vinner så går vi vidare, säger Helander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-EM 2015

Mer i ämnet