Asllani brände en straff. Foto: Arkivbild: Bildbyrån

Mållöst mot England – efter missad svensk straff

Sveriges andra match i La Manga slutade mållös. Trots att Sverige hade chans att avgöra på straff med kvarten kvar blev det 0-0 mot England. ”Jag tycker att spelet värmde. Resultatet är ok. Men vi måste sätta våra målchanser”, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

Diamantbollenvinnaren Hedvig Lindahl var tillbaka i målet. Chelseas keeper, som fått tillökning i familjen, anslöt till svensklägret i Spanien till det här för henne speciella mötet med flera klubbkamrater. Och en säker Lindahl fick alltså hålla nollan.

Den andra förändringen i det svenska laget jämfört med Norge-matchen var att Stina Blackstenius nu tog plats på topp från start. Blackstenius åkte på en smäll efter bara ett par minuter mot erkänt tufft och fysiskt engelskt motstånd. Men hon kunde fortsätta. Och nyblivna Montpellier-anfallaren blev sånär målgörare efter knappa halvtimmen. Högerbacken Jessica Samuelssons inlägg skapade matchens allra första rejäla läge. Blackstenius var där med pannan och satte säkert dit bollen. Men målet underkändes pga en offside, som inte alls kändes solklar.

Damlandslaget i fotboll

Sverige missade straff

Riktigt nära ett godkänt segermål var sen Pauline Hammarlund, som kom in efter paus. Hammarlund mötte Jonna Anderssons inlägg från vänster med huvudet. Englands målvakt Siobhan Chamberlain tvingades släppa retur, men fick hjälp av Lucy Bronze att rensa.

Närmast av alla att bli svensk matchvinnare var Kosovare Asllani. När Lotta Schelin, som precis som Hammarlund kom in till andra halvlek, fälldes, så var det Manchester City-proffset Asllani som, med kvarten kvar, fick förtroendet att slå straffen. Men Chamberlain var snabbt nere vid sin vänstra stolpe och räddade.

– Jag var sugen på att ta straffen. Jag försökte lägga den i hennes vänstra sida, men hon läste av den, säger Kosovare Asllani till SVT Sport.

På tilläggstid var även Nilla Fischer ytterst nära att få bollen över mållinjen. Men Sverige lyckades inte alls med målskyttet.

– Vi gör ändå en bättre match än mot Norge. Vi gör det mera tillsammans ikväll, summerar Sundhage.

Norge besegrade såväl Sverige som England under årets La Manga-turnering. Senast Sverige och England möttes, i augusti 2014, vann engelskorna på hemmaplan med hela 4-0. Ikväll i La Manga slutade det alltså mållöst.

Såväl Sverige som England, och Norge, fortsätter att jobba mot årets stora mål, EM i Nederländerna i sommar.