Blytung förlust för MFF. Foto: Bildbyrån

Malmö totalt utspelat mot Sjachtar

Det pratades om poäng och möjlighet för Malmö att säkra minst en tredjeplats i gruppen. Sjachtar ville annat. Hemma i Ukraina spelade man ut MFF fullständigt och vann med klara 4–0.

Det må låta ironiskt att efter en 0–4-förlust benämna målvakten som ett lags bästa spelare. Men faktum är att så var fallet för Malmö borta mot Sjachtar.

Johan Wiland svarade för flertalet högklassiga räddningar i storförlusten, avstyrde ett par avslut som ukrainarna gjorde returmål på, och var nära att rädda en straff.

– Det vi gjorde rätt i Malmö gjorde vi fel idag, sammanfattar Rasmus Bengtsson Malmös insats till SVT Sport.

Friläge efter en minut

Redan efter en minut tvingades Wiland ingripa. Brassen Bernard fick ett friläge efter en boll i djupet men Wiland kom ut, gjorde sig stor och kunde avstyra.

Ledningsmålet kom istället efter en knapp halvtimme. Wiland reflexräddade först en nick, men Olexandr Gladkiy var först på sin egen retur och dunkade upp 1–0 i nättaket.

– Allt beror på att vi tappar bollen, säger MFF-kaptenen Markus Rosenberg.

Tidig straff i andra

Och bara minuter in i andra halvlek utökade Sjachtar. Kári Árnason omfamnade Alex Teixeira, domaren dömde straff och Dario Srna satte 2–0. Wiland gick åt rätt håll, var till och med på bollen men inte tillräckligt för att rädda.

3–0 kom mindre än tio minuter senare. Helt fri i straffområdet kunde Eduardo nickskarva in bollen bakom Wiland – resterande MFF-spelare stod som förstenade, förgäves vinkandes för offside. Ridå.

Lewicki ut med hjärnskakning

Men eländet var inte över. Det fortsatte storma kring Malmömålet och dryga kvarten före full tid kom Sjachtar i ytterligare en anfallsvåg. Wiland räddade på nytt förstaavslutet men Alex Teixeira satte returen, 4–0.

– Det blir jobbigt när de får föra spelet, säger Anton Tinnerholm.

Ett ruskigt bakslag för Malmö, som nu får svårt att ens nå tredjeplatsen i gruppen.

Som om inte förlusten i sig vore nog visades Árnason ut i slutminuterna och Oscar Lewicki tvingades bryta matchen efter mindre än tio minuters spel på grund av en hjärnskakning.