Rosenborgs Yann-Erik de Lanlay (11) som gjorde 3-0 spelar in bollen mellan Linus Wahlqvist (mitten) och Niklas Bärkroth till vänster. Foto: Bildbyrån.

Målvaktstavla stjälpte Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Det är tung uppförsbacke för Norrköping efter att ha förlorat med 3-1 i Trondheim mot Rosenborg i sin första kvalmatch till Champions League.

Efter att ha stängt ner Rosenborg i första halvlek kom raset i början av andra halvlek när målvakten Andreas Vaikla missbedömde Holmar Eyjolfssons, en islänning som ratades till EM, nick vid stolpen efter en frispark i djupet och släppte in bollen.

Med två skott utifrån efter passivt IFK-försvar gjorde norrmännen 2-0 och 3-0.

När det såg som mörkast ut nickade Sebastian Andersson in reduceringen 3-1 efter en hörna.

”Bortamålet betyder mycket”

Norrköpingsspelarna höll huvudet högt trots 1-3 mot Rosenberg och ett mycket svårt utgångsläge inför returen.

– Ett mål på bortaplan betyder mycket, vinner vi med 2-0 är vi vidare, säger lagkaptenen Andreas Johansson till Norrköpings Tidningar.

Den unge estniske målvakten Andreas Vaikla var olycklig vid första målet.

– Det var mitt fel, med det var svårare än det såg ut, bollen fick en konstig bana och kom precis intill stolpen, säger 19-åringen och tror att det går att vända.

– Tack vare Sebastians mål har vi fortfarande chansen, säger han.

Omstart utan tunga nyckelspelare

IFK Norrköping har under sommaren tappat målkungen Emir Kujovic och poängliraren Arnor Traustason. Förstemålvakten David Mitov Nilsson skadade sig i slutet av april och blir borta resten av säsongen.

Runt 600 Pekingfans hade gjort den långa resan till Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.