Foto: TT Nyhetsbyrån

Många nya namn i Pias elva

Uppdaterad
Publicerad

När Sverige i kväll möter Kanada väljer förbundskapten Pia Sundhage att byta ut större delen av startelvan. Bara tre spelare som startade matchen i måndags kommer att finnas på planen vid avspark klockan 23.30 svensk tid. 

Bland de åtta nya startande finns bland andra Marija Banusic, som stod för ett bra inhopp i den förra matchen, landslagsdebuterande målvakten Malin Reuterwall och Lisa Dahlkvist.

– Kul att våga testa många nya från start, det kan vara lite lättare att komma in i det om man är med och känner på det direkt. Jag hoppas att de går in och visar att de är sugna på att ta en plats, säger Dahlkvist till svenskfotboll.se.

Damlandslaget Fotboll

I måndags förlorade Sverige efter att Kanada gjort matchens enda mål i slutet av första halvleken. På förbundets hemsida kommenterar Pia Sundhage vad hon vill se av laget i kväll.

– Vi släppte inte till många målchanser och så hoppas jag att vi fortsätter spela. Men framförallt vill jag se fler som är engagerade i anfallsspelet, säger hon.

Noterbart är att de två spelare som Sundhage gav mest beröm efter matchen i måndags inte finns med, vare sig på planen eller på bänken. Sofia Jakobsson och Nilla Fischer har nämligen lämnat truppen i förtid för att ansluta till sina klubblag (Monpellier och Wolfsburg).

Den förra matchen var stundtals tuff och flera svenska spelare fick sig rejäla smällar, men landslaget rapporterar att alla är redo för spel. Matchen som skulle ha spelats tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid har med kort varsel flyttats, och börjar nu alltså sent på onsdagskvällen.

Orsaken till flytten var att den ursprungliga planen i Long Beach höll för dålig kvalitet och på ersättningsplanen i Los Angeles fanns ingen belysning, varför matchtiden fick tidigareläggas. Planeringen för lägret har inte varit optimal för det svenska laget som tvingats byta träningsanläggningar flera gånger och vid ett tillfälle helt saknat träningsmöjlighet.

Förhoppningsvis är det inte en indikation på hur sommarens VM i Kanada kommer att bli. Det är nämligen det kanadensiska förbundet som skött bokning av match- och träningsfaciliteter under USA-vistelsen.

Sveriges startelva

12 Malin Reuterwall – 16 Lina Nilsson, 3 Linda Sembrant, 4 Emma Berglund, 23 Mia Carlsson – 17 Caroline Seger – 22 Olivia Schough, 7 Lisa Dahlkvist, 20 Marija Banusic – 19 Emma Lund, 8 Lotta Schelin

Avbytare: 1 Hilda Carlén, 21 Carola Söberg – 2 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro, 25 Magdalena Ericsson, 9 Amanda Ilestedt, 15 Therese Sjögran, 14 Hanna Folkesson, 13 Malin Diaz Pettersson, 11 Jenny Hjohlman, 24 Lina Hurtig, 18 Fridolina Rolfö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet