”Många som jobbat hårt för det här”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF är för andra året i följd klara för Champions Leagues gruppspel efter segern mot Celtic, en nyckelperson utanför planen har varit sportchefen Daniel Andersson, som tvingades bygga ett nytt lag efter att många spelare lämnat inför säsongen. SVT Sport satte sig ned med Andersson för att diskutera hur man bygger ett lag, CL-pengar, Åge Hareides fula tricks och framtiden.

Trots att det stundtals såg mörkt ut mot så väl Salzburg som Celtic lyckades Malmö, för andra året i följd, ta sig vidare till Champions Leagues gruppspel, en bedrift som inget svensk lag lyckats med sedan IFK Göteborgs glansdagar i mitten av 90-talet.

– Jag somnade gott igår, och lyckligt, säger sportchefen Daniel Andersson när SVT Sport träffar honom dagen efter 2-0 segern mot Celtic.

Champions League

Och mycket av framgångarna kan tillskrivas det arbete Andersson gjort, som efter förra säsongens succé i Champions League tvingades bygga ett nytt lag till årets säsong efter att ett flertal viktiga spelare lämnat klubben.

– Det är klart att det är väldigt tufft att förlora så många spelare, men vi har också dragit lärdomar av det. Till exempel blir unga spelare väldigt mycket mer attraktiva för andra klubbarna än de som är lite äldre, det är en grej vi tänkt på.

”Gruppen ska ha en stor eloge”

Fjolårets framgångar innebär att Malmö tappade många spelare till klubbar utomlands och MFF har under säsongen tagit in hela tio nya spelare, och det med gott resultat. Flera nyförvärv har spelat nyckelroller under kvalspelet till Champions League.

– Vi är många som hjälps åt med att titta på nya spelare, och det är klart att om man tar in tio nya spelare så har man tittat på en hel del spelare innan dess. Gruppen ska ha en stor eloge för att de lyckats så bra direkt, de är fantastiska på att ta emot nya spelare, det är även ledarstaben.

Och ledare för den staben är Åge Hariede, som lyckades få sitt lag att upprepa bedriften från förra året, med hjälp av en del uttalanden som framförallt Celtic och skotska medier reagerade på.

– Ibland tror jag att det är lite medvetet från Åges sida, jag får väga det åt andra hållet då eftersom jag är lite mer återhållsam. Men det funkar ibland och förra året retade han ju gallfeber på Salzburg. Men ni får fråga honom om det är medvetet eller inte.

”En nöjd ekonomichef”

Spel i Champoins Leagues huvudturnering garanterar Malmö FF nya miljoner in på kontot, platsen i gruppspelet ger dem 114 miljoner kronor enbart i prispengar. Lägg då till de pengar som MFF spelade in i fjol, i runda slängar 160 miljoner kronor, och så har man Sveriges i särklass rikaste fotbollsförening.

– Vi har nog en väldigt nöjd ekonomichef i dag, men man kan inte inte springa iväg med det heller för då kan det gå illa. Vi får sätta oss ner och diskutera hur vi ska göra men vi kommer nog få ytterligare pengar till förstärkningar inför nästa säsong. Sen handlar det om att kunna behålla spelare också.

Viktig allsvensk avslutning

Malmös säsong i Allsvenskan har däremot inte gått som planerat, just nu ligger de regerande mästarna på femte plats, sju poäng bakom serieledande IFK Göteborg med nio omgångar kvar att spela. Senast blev det förlust mot Häcken och guldet ser ut att bli svårt att försvara.

– De dåliga prestationer vi haft i Allsvenskan i sommar gör bara att prestationen i Champions League känns starkare, och jag hoppas att vi kan ta med oss det här in i de sista matcherna. Det är väldigt viktigt att vi tar oss in bland de tre bästa åtminstone, så att vi spelar i Europa nästa år också.

Se hela intervjun med Daniel Andersson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League

Mer i ämnet