”Matchen borde stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet har idag fått utstå en hel del kritik kring valet att bjuda in Iran till en vänskapsmatch i fotboll. Den landslagsmeriterade elitgymnasten Golpar Parvardeh skriver tillsammans med fyra andra svensk-iranska idrottare i en artikel på SVT Opinion idag att matchen borde stoppas.

– För mig har idrotten alltid varit en plattform där jag har fått uppleva total frihet och det är något som tagits ifrån idrottarna som nu kommer till Sverige för att spela den här matchen. Jag tycker det är tråkigt men jag ser också möjlighten att lyfta den här frågan, säger Golpar Parvardeh till SVT Sport.

Parvardeh tycker att det svenska fotbollförbundet på ett sätt accepterar förtrycket som de Iranska idrottarna får utstå genom att förbundet bjuder in till matchen. 

Bakgrunden till beslutet enligt Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, är att det under en tid funnits en efterfrågan hos många svenskar med iransk bakgrund att se en match mellan Sverige och Iran. Sjöstrand påpekar också att förbundet bjudit in ett iranskt flicklandslag till en senare landskamp och hoppas att matcherna i slutet ska leda till något positivt.

– Forhoppningsvis kan det leda till någonting positivt i dialog och involvering, säger Håkan Sjästrand till SVT Sport.  

– Det rättfärdigar inte att vi tillsätter en match för damer och kvinnor, förtrycket i Iran ser fortfarande likadant ut, säger Golpar Parvardeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.