Matchfixning ska kunna ge sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet och regeringen tar krafttag mot matchfixning.

Från att inte ens ha varit brottsligt, ska det nu kunna ge sex års fängelse.

– Vi har inte haft kontroll på spelmarknaden sedan 1900-talet. Vi har en marknad som i princip är oreglerad, säger Ardalan Shekarabi, civilminister.

I mitten av maj ställdes det allsvenska toppmötet mellan IFK Göteborg och AIK på grund av matchfixningsförsök.

Idag meddelade regeringen och SvFF att man tillsammans vill försöka sätta stopp för problemet genom kriminalisering, och en ny myndighet.

– Vi har två konkreta förslag. Det ena är kriminalisering och ny straffbestämmelse för matchfixing om till sex år, Ardalan Shekarabi.

– Det andra är att utredaren föreslår att vi ska skapa en spelmyndighet och ge den spelmyndigheten muskler.

Fakta: Tidigare misstänkta läggmatcher

I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.

2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.

September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013–: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.

Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.