Foto: TT Nyhetsbyrån

Melkemichel tar över Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens IF har gjort sitt val. Det blir Özcan Melkemichel som leder blåränderna den kommande säsongen. ”När Djurgården hörde av sig var det aldrig några tveksamheter, det är en storklubb och en dröm för mig”, säger Melkemichel.

De envisa ryktena om att Özcan Melkemichel, 48, tar över som huvudtränare i Djurgårdens IF har blivit verklighet.

Melkemichel kommer närmast från AFC United – en klubb han sensationellt nog spelade upp till allsvenskan efter en andraplats i superettan.

Att förlänga med AFC blev snabbt inaktuellt när Djurgården tog kontakt.

– När Djurgården hörde av sig var det aldrig några tveksamheter, det är en storklubb och en dröm för mig. Utmaningen för mig är just det att jag kommer till en storklubb som har ambitioner. Jag ser en stor potential i Djurgårdens trupp, säger Melkemichel på presskonferensen.

Vidare berättar Djurgårdens nye huvudtränare att klubbens jobberbjudande låg bra i tiden.

– Jag tycker att Djurgården är en fantastisk klubb på alla sätt och vis. Det är en klubb som vill framåt, precis som jag, och det här kommer lägligt i min karriär. Jag kommer att jobba stenhårt hela december för att sätta mig in i klubben.

Tränarkarusell

Efter flertalet svaga resultat och en tabellplacering farligt nära det negativa kvalstrecket sparkade Djurgården Pelle Olsson i början av augusti. Mark Dempsey plockades in och efter en stark höst förde Dempsey klubben till en sjundeplats i tabellen varpå han efter säsongen erbjöds en kontraktsförlängning.

Efter att engelsmannen tackat nej till Djurgårdens erbjudande har klubben nu hittat sin nye tränare i 48–årige Melkemichel som har har skrivit ett tvåårskontrakt med Stockholms–klubben med option på ytterligare ett år.

”Vill ha en vinnare”

Sportchefen Bosse Andersson är nöjd med att tränarkarusellen hos blåränderna är färdigåkt för den här gången.

– Vi vill ha en stark ledareprofil. Vi vill ha framåtanda och en offensiv och aggressiv fotboll, men framför allt så vill vi ha en vinnare. Det har vi nu fått, han har varit tränare i elva år och vunnit serien i sju av dem, säger Bosse Andersson.

Melkemichel har ett förflutet både som spelare och tränare i Syrianska FC. Som spelare var han med på klubbens resa från division 7 till division 2. Från tränarbänken ledde han sedan klubben till allsvenskt avancemang 2010 och tränade laget under tre allsvenska säsonger.

Fakta: Özcan Melkemichel

Ålder: 48 år (21 februari 1968)

Tidigare klubbar: Syrianska FC, AFC United 

Meriter som spelare: Spelade med Syrianska FC från division 7 till division 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.