Nannskog hyllar talangerna: ”De är kaxigare”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Isak, Jordan Larsson, Mattias Svanberg... Det kryllar av unga talanger i allsvenskan – något som glädjer SVT:s expert Daniel Nannskog. ”Det jag gillar med de yngre nu, om man jämför med när jag själv spelade, är att de är så modiga. Där märker jag en stor skillnad”.

De unga talangerna slår igenom i allsvenskan, en efter en. 17-årige Alexander Isak har gjort succé i AIK med sina nio mål, Jordan Larsson har gjort sju för Helsingborg och förra veckan blev Mattias Svanberg matchhjälte för Malmö när han gjorde mål i sin första match från start.

SVT:s expert Daniel Nannskog är lyrisk över utvecklingen.

– Det jag gillar med de yngre nu, om man jämför med när jag själv spelade, är att de är så modiga. Där märker jag en stor skillnad. De är kaxigare. Det är ett väldigt tydligt mod som jag älskar att se, säger Nannskog i programmet ”Jakten på Lennart”.

”Nivån på tränarna har höjts”

Claes Eriksson, gruppledare för spelarutveckling på Svenska Fotbollförbundet, gästade också programmet. Han menar att det är miljön i föreningarna som ligger bakom succén.

– Träningsmiljön har blivit mycket, mycket bättre. Det handlar om volym, man tränar betydligt mer sedan 10-15 år tillbaka och självklart är konstgräset en del i det. Men också skolverksamheten, alla spelare som är på en hög nivå som ungdomsspelare har också fotboll på skolschemat, säger Eriksson.

– En annan sak är kvalitén och återigen handlar det om underlaget. De här spelarna får möjlighet att spela på konstgräs, bollen rullar snabbt och man kan behandla den väldigt snabbt. Dessutom har nivån på tränarna höjts med den nya tränarutbildningen.

Svanberg lyfter skolans roll

Malmös framtidslöfte Mattias Svanberg håller med Eriksson om beskrivningen.

– Att ha fotboll i skolan har haft stor betydelse. Vi hade det redan i årskurs 7, jag tränade fyra gånger i veckan i skolan och sedan fyra gånger på eftermiddagarna. Så det har varit mycket träning. Och jag trivs med att spela fotboll, det är det jag älskar att göra, säger han i ”Jakten på Lennart”.

Claes Eriksson lyfter fram Svanberg som en stor talang, men poängterar att han är långifrån ensam.

– Nästan alla de här unga spelarna som får chansen i allsvenskan gör det bra, i stort sett hela tiden. Det visar att de har en gedigen utbildning och när de känner att de har det, har de också ett bra självförtroende. De är väldigt mogna i sitt spel.

”Väldigt förtjust i Isak”

Daniel Nannskog menar att Alexander Isak kanske är den som är den allra mest lysande stjärnan.

– Jag är väldigt förtjust i Isak. Det kanske handlar om att jag är gammal anfallare men just sättet han spelar på och ansvaret han tar, han har precis fyllt 17! Mitt hjärta slår lite extra för Isak.

I ett tidigare program av ”Jakten på Lennart” föreslog Nannskog att Isak ska få chansen i landslaget.

– Vi skriker verkligen efter en sådan kille i landslaget!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.