Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s expert Daniel Nannskog hoppas att Sverige slipper att möta Portugal i EM-kvalet. Foto: Bildbyrån/SVT

EM-kvallottningen – Nannskog drömmer om Ungern och Finland

Uppdaterad
Publicerad

I morgon lottas kvalet till fotbolls-EM 2024.  Sveriges mindre bra spel det senaste året har gjort att laget kommer att få en tuff lottning oavsett – Janne Anderssons landslag finns i pott tre.

SVT:s expert Daniel Nannskog har hittat sin drömgrupp med Ungern och Finland. I mardrömsscenariot väntar Portugal och Frankrike från pott ett och två.

De tio gruppettorna och de tio grupptvåorna tar sig direkt till EM och Tyskland är direktkvalificerat som värdnation.  Tre platser återstår som kan knipas via ett playoff-kval i mars 2023. Men där är Sveriges chanser minimala efter placeringen i Nations League.

– Den där livlinan har blivit riktigt tunn så det gäller att bli etta eller tvåa i gruppen för Sverige, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

– Det gör att vi bara har, uppskattningsvis, 20 procents chans att spela EM om vi har maximal otur och lottas in i min mardrömsgrupp. Har vi däremot turen på vår sida och får en drömgrupp med Ungern och Finland så tror jag Sverige har en 70 procentig chans att vara med i slutspelet 2024.

Drömgruppen

UNGERN FINLAND SVERIGE LUXEMBURG GIBRALTAR

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

” I pott 1 ser jag gärna att Sverige får möta Ungern. Det är ett lite naivt spelande lag från sin egen backlinje vilket jag tror att Sverige skulle kunna utnyttja på ett perfekt sätt med hög press, att kunna nypa boll och straffa Ungern. Men det är ett väldigt bra lag, de kom före  både Tyskland och England i Nations League. I backlinjen styr mycket rutinerade Willi Orban (Leipzig). På mitten gäller det att stoppa Leipzigs Szoboszlai och på topp finns storlek, kraft och rutin i Adam Szalai”.

”Från pott 2 ser jag gärna att Sverige får möta Finland. Jag tycker att Sverige är bättre än Finland på samtliga positioner. Visst, de har Teemu Pukki  (Norwich City FC) längst fram och det är en spelare att se upp med. Dessutom finns en rad spelare vi bekantat oss med från allsvenskan som Schuller, Uronen, Lingman och Väisenen.”.

”Från pott 4 väljer jag Luxemburg. De kom tvåa i Nations Leagues C-grupp efter Turkiet men före Färöarna, vilka jag helst ser att Sverige undviker då deras tränare Håkan Ericsson har järnkoll på Sverige. I Luxemburg spelar tidigare Norrköping-spelaren Lars Krogh Gerson och nuvarande AIK-spelaren Vincent Thill. Främsta att se upp med är skickliga Barreiro Martins, Mainz centrala playmaker.  På topp handlar det om att hålla ett öga på Gerson Rodrigues, som nu spelar i Saudiarabien, en snabb, teknisk målskytt”.

”I pott 5 plockar jag Gibraltar. De kom sist i Nations League grupp C. Ett lag där i stort sett hela truppen spelar i den Gibraltiska ligan. Det räcker så.”

Mardrömsgruppen

PORTUGAL FRANKRIKE SVERIGE TURKIET SLOVAKIEN

”Från pott 1 ska Portugal undvikas. Det är ett otroligt starkt lag som kom tvåa i sin nations League-grupp efter Spanien. Sverige mötte Portugal i två matcher 2020 i Nations League och förlorade båda, borta med 3-0 och hemma med 0-2. Sverige var chanslöst! Portugal behärskar både spelet mot lågt sittande försvar och omställningsspelet. Spelare som Ruben Dias (Man City) Joao Cancelo (Man City) är superspelare i backlinjen. Sedan kryllar det av stjärnor som Bernardo Silva (Man City), Bruno Fernandes (Man United), Rafael Leao (Milan), Ronaldo (Man United) och Diogo Jota (Liverpool).”

”I pott 2 vill man inte ha Frankrike. De har visserligen gått överraskande dåligt i Nations League. Förlorade senast med 2-0 mot Danmark och blev bara trea efter Kroatien och Danmark. Men givetvis är Frankrike ett oerhört bra lag. Fart, teknik och fysik i yppersta världseliten. I backlinjen styr Raphaël Varane med fart och huvudstyrka,  Jules Koundé med smartness. Framåt handlar mycket om Kylian Mbappe med sin fart och målskytte och så har man ju Benzema, Griezmann och Giroud. ”

”Från pott 4 plockar jag Turkiet. De vann sin grupp i C-gruppen i nations League. De har en stabil keeper i Altay Bayindir (Fenerbahce) och två oerhört aggressiva och stabila mittbackar i Merih Demiral (Atalanta) och Çağlar Söyüncü  (Leicester). Hakan Çalhanoğlu styr mittfältet. Spelare att se upp med på topp är Trabzonspors Umut Bozok. Generellt är det tufft att möta Turkiet på bortaplan med fanatiska fans”.

”I pott 5 finns Slovakien. Det är ett lag som Sverige känner väl till efter att ha haft laget i sin EM-slutspelsgrupp. Ett kompakt och försvarsinriktat lag där Inters mittbacksstjärna Milan Skrinjar styr backlinjen. Förre Blåvittspelaren och mittfältsgeneralen Marik Hamsik har slutat i landslaget. Målvakt Martin Dubravka borta med hjärtproblem. Fulhams Rodak har tagit över som förstakeeper. På mittfältet styr Napolis Lobotka. Tog lång tid för Sverige att få hål på Slovakien i EM, ett sent mål av Forsberg avgjorde (1-0).

Missa inte sändningen från lottningen – söndag 9 oktober klockan 12:00

Potterna till EM-kvallottningen

Pott 1  (inklusive fyra Nations League-finalisterna): Nederländerna, Kroatien, Spanien, Italien, Danmark, Portugal, Belgien, Ungern, Schweiz, Polen

Pott 2: Frankrike, Österrike, Tjeckien, England, Wales, Israel, Bosnien, Serbien, Skottland, Finland

Pott 3: Ukraina, Island, Norge, Slovenien, Irland, Albanien, Montenegro, Rumänien, Sverige, Armenien

Pott 4: Georgien, Grekland, Turkiet, Kazakstan, Luxemburg, Azerbajdzjan, Kosovo, Bulgarien, Färöarna, Nordmakedonien

Pott 5: Slovakien, Nordirland, Cypern, Belarus, Litauen, Gibraltar, Estland, Lettland, Moldavien, Malta

Pott 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.