Idrottsprofilerna delar med sig under #närjagbörjade

Uppdaterad
Publicerad

Tre OS-finaler – det är historiskt bra. Men när Pia Sundhage började fick tjejer inte ens spela fotboll. Klippet där förbundskaptenen berättar om sin resa blev snabbt en snackis – och följdes av fler historier. Hur var det när du började? Dela din historia här! #närjagbörjade

– När jag började spela fotboll, då fick inte tjejer spela fotboll. Och helt plötsligt står jag här som förbundskapten och skriver historia! Det är lite trevligt tycker jag alltså, sa Pia Sundhage efter semifinalen mot Brasilien.

Hård: ”800 meter var de längsta sträckan för kvinnor”

– När jag började med friidrott var 800 meter, alltså 800 meter, den längsta sträckan som kvinnor fick tävla i på stora mästerskap. Så det har trots allt hänt en del, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Johansson: ”Korade turneringens snyggaste spelare”

– När jag började spela i juniorlandslaget och seniorlandslaget, spelade EM-kval och EM-slutspel, så korades turneringens snyggaste spelare ”Miss Basketball beauty”. Den största och finaste bucklan fick den som vann det här priset. Tack och lov så gick Sverige i bräschen för att ta bort ett sådant här riktigt, riktigt dumt pris, säger Kicki Johansson, Sverige bästa basketspelare genom tiderna.

Rundqvist: ”Alla damspelare var tvungna att köpa egna klubbor”

– När jag började spela ishockey så var alla damspelare tvungna att köpa sina egna klubbor. Idag är jag ledare för Djurgårdens damlag där vi ser till att alla spelare i laget får all ishockeyutrustning – och sina klubbor – från laget, säger före detta detta landslagsspelaren Danijela Rundqvist.

Renberg: ”Tjejerna tränade konståkning”

–  När jag började spela ishockey då spelade inte tjejer ishockey. Det var ytterst få tjejer. Det vanliga var att killarna spelade ishockey och tjejerna tränade konståkning. Ungefär så var det om man ville åka skridskor, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.