Nederländerna fortsätter att imponera – är klart för EM-final. Foto: Bildbyrån.

Värdnationen imponerar – Nederländerna klart för EM-final

Värdnationen Nederländerna är i EM-final för första gången någonsin. Laget vann semifinalen mot England med 3-0, bland annat efter ett försvarsmisstag av britterna.

EM-semifinalen mellan Nederländerna och England var ett möte mellan de två lag som kanske har imponerat allra mest under mäterskapet. Båda lagen hade idel segrar inför semifinalen, men det här var ett möte där Nederländerna drog det längsta strået.

Nederländerna tog ledningen i den 22:a matchminuten efter att Vivianne Miedema nickat in ett högerinlägg från Jackie Groenen.  Strax efter målet hade England en bra period. Laget hade ett par farliga möjligheter, bland annat en nick i stolpen, men Nederländerna lyckades reda ut situationen och kunde behålla ledningen halvleken ut.

Försvarsmisstag av britterna

I matchminut 62 drygade Nederländerna ut ledningen efter ett försvarsmisstag av britterna. Williams försökte nicka tillbaka bollen till målvakten, men Nederländernas Danielle Van de Donk kom emellan och lyckades lyfta in 2-0 till hemmapublikens jubel.

På tilläggstid, när England tryckte på framåt, gjorde Nederländerna 3-0 genom Martens. Det här var en intensiv match med mycket chanser åt båda hållen. Men Nederländerna hade en tyngre offensiv vilket blev tungan på vågen i denna semifinal.

– Det känns så skönt att att vi är i final. Vi har jobbat hårt för det här, vi är väldigt glada, säger Lieke Martens.

Det var inte lika glatt i det engelska lägret efter slutsignalen.

– Jag är besviken. Det var inte vår kväll, säger Jodie Taylor.

Första finalen någonsin

Det är första gången någonsin som Nederländerna tar sig till en EM-final, och det är första gången sedan 2001 som en världnation lyckas ta sig till final.

I finalen, som spelas på söndag och som sänds i SVT1 med uppsnack från kl 16 (övergår i SVT2 kl 18), väntar Danmark som tidigare ikväll besegrade Österrike i sin semifinal.