Nilla Fischer med utmärkelsen från spelarorganisationen FIFPro. Foto: FIFPro Foto: FIFPro

Nilla Fischer med i spelarnas världslag

Uppdaterad
Publicerad

Nilla Fischer, en av de fyra nominerade svenskorna, återfinns i världselvan 2017 som spelarfacket FIFPro tagit ut.

– Det betyder mycket så klart, det är en extra kick när det är vi spelare själva som har röstat. Det känns stort, säger Fischer till SVT Sport.

Hela den svenska centrallinjen, Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin fanns bland de 55 spelare som var nominerade till den andra upplagan av världselvan, i regi av FIFPro, den internationella fackliga organisationen för kvinnliga proffs. Drygt 3000 spelare från 47 nationer över hela världen har lagt sina röster.

Vilka av dina kvalitéer är det som värdesätts allra högst tror du?

Damlandslaget i fotboll

– Svår fråga, men jag kan väl tänka mig mitt fysiska spel, mitt huvudspel och passningsspel. Det skulle jag själv gissa på.

Förbundskapten Pia Sundhages beslut att skola om mittfältaren Fischer till mittback blev ett lyckodrag. Inte bara i landslaget. 2013 skrev Fischer på för tyska storklubben Wolfsburg, där hon ständigt utmanas och känner att hon utvecklats mycket.

– Ja, både i träningsmiljö och matchmiljö. Det är hård konkurrens i klubben, och jag spelar med några av världens bästa på varje träning. Det har tagit mig till en ny nivå.

Kvällens placeringsmatch i Algarve Cup, mot kommande EM-motståndaren Ryssland, blir den svenska mittbackens 158:e landskamp, sen debuten som 16-åring 2001. Och att ta plats i världselvan 2017 sporrar att se framåt, berättar hon för SVT Sport.

– Det peppar enormt mycket, ger en kick att jobba lite extra hårt. Jag vill verkligen bevisa hur bra jag är.

Se Sverige-Ryssland i Algarve Cup i SVT2 kl 19.30

Världslaget 2016

Målvakt: Hope Solo (USA, klubblös).

Backar: Leonie Maier (Tyskland, Bayern München), Nilla Fischer (Sverige, Wolfsburg), Wendie Renard (Frankrike, Lyon), Ali Krieger (USA, Orlando).

Mittfältare: Dzsenifer Marozsán (Tyskland, Lyon), Carli Lloyd (USA, Manchester City), Marta (Brasilien, Rosengård).

Anfallare: Alex Morgan (USA, Lyon), Ada Hegerberg (Norge, Lyon), Eugénie Le Sommer (Frankrike, Lyon).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet