Foto: Bildbyrån

Förbundets ordförande: ”Exceptionellt år”

Uppdaterad
Publicerad

EM-guld för U21-herrarna i juni och nu EM-guld för U19-damerna – en historisk bedrift. Aldrig tidigare har någon nation lyckats vinna dessa två turneringar under samma sommar. – Det här är ett exceptionellt år, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

I slutet av juni vann U21-herrarna EM-guld efter ett straffdrama mot Portugal. I kväll kom nästa svenska fotbollsguld. F19-landslaget vann EM-finalen mot Spanien med 3-1. Aldrig tidigare har någon nation lyckats vinna dessa två turneringar under ett och samma år. 

– Det kan vara tillfälligheter, men vi har målmedveten jobbat med vår ungdomsfotboll. Sen är det här naturligtvis inget som har gjorts över en natt. Vi har kollat på andra framgångsrika nationer och kollat på hur vi kan förädla vårt arbete, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Han säger att svenska klubbar och ledare har gjort ett fantastiskt jobb som bidragit till framgången.

– Fantastiskt för alla ledare och spelare som slitit under väldigt lång tid. Det är ett bevis för att klubb- och landslagsverksamheten fungerar.

– Otroligt kul för alla tjejer och killar som får vara med om det, det är få förunnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.