Ordförande för Svenska fotbollförbundet Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Målet: Minst en tredjedel kvinnor i SVFF

Uppdaterad
Publicerad

Trots att antalet kvinnor ökar inom fotbollen lyser jämställdheten fortfarande med sin frånvaro. Ett problem man jobbar för att motverka inom svensk fotboll. ”Vår målsättning är att minst en tredjedel av staben inom svensk fotboll ska bestå av kvinnor”, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Bara två av 209 ordföranden för nationella fotbollsförbunden inom Fifa är kvinnor och när Sepp Blatters ersättare ska utses under fredagen är alla fem kandidater män.

– Det finns lite att jobba på, det säger något om fotbollen och att damfotbollen som är under utveckling inte speglas, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Vill rekrytera kvinnliga tränare

Inte heller inom den svenska fotbollen är det en jämn fördelning mellan män och kvinnor – men man är medveten om problemet.

– Även om Sverige har en del kvar att jobba på är vi ett föredöme nationellt. Vår målsättning är att minst en tredjedel av staben inom svensk fotboll ska bestå av kvinnor, säger Nilsson.

Varför är Sverige ett föredöme nationellt?

– Organisationen inom de olika landslagen är lika för tjejer och killar till exempel. Vi har en acceptans i vår kultur där kvinnor har samma rätt som män, så är det inte över allt. Dessutom jobbar vi hela tiden aktivt med dessa frågor och hoppas komma igång med en rekryteringsprocess vad gäller ledare och tränare inom svensk fotboll för att få en bättre jämställdhet där.

”Tror på mångfald i en organisation”

För att öka jämställdheten inom Fifa har reformkommittén lagt fram ett förslag: 16 procent i det nya Fifa Council ska vara kvinnor.

– Jag är helt övertygad om att förslaget kommer att vinna gehör. Det skulle vara ett litet steg men ett mycket viktigt sådant, säger Nilsson.

Vad skulle det betyda att få in fler kvinnor i Fifa?

– I alla organisationer som är jämnställda och speglar hur samhället ser ut blir besluten bättre, jag tror på mångfald i en organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.