Nilsson om Blåvitts tapp i Barcelona: ”Var sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare IFK Göteborg-spelaren Roland Nilsson satt bänkad framför tv:n och såg Barcelonas historiska vändning mot PSG – och han vet hur det är att tappa en stor ledning på Camp Nou. ”Stämningen kändes lika galen som när vi var där”, säger Roland Nilsson till SVT Sport.

31 år har gått sedan den där vårkvällen i Barcelona då IFK Göteborg åkte ut i semifinalen av Europacupen, dagens motsvarighet till Champions League.

Roland Nilsson, 53, spelade den matchen och när han i går satt framför tv:n och såg Barcelonas historiska vändning mot Paris Saint-Germain väcktes flera minnen från kvällen då Sverige senast hade ett lag i semifinal i Champions League.

Minns tillbaka

– Det var något helt sjukt. När ett så skickligt lag som Barcelona satsar allt på ett kort kan det ibland gå att vända omöjliga underlägen.  Det otroliga tryck som uppstod när Barcelona i går gjorde mål efter mål påminde mig om stämningen när vi var där 1986, säger Roland Nilsson till SVT Sport.

Efter två mål av Torbjörn Nilsson och ett av Tommy Holmgren hade Blåvitt med sig 3-0 från det första mötet hemma i Göteborg.

Det försprånget hämtade Barcelona upp efter att hattrick av Pichi Alonso och efter en mållös förlängning väntade straffar.

Väl där visade sig Barcelona starkast efter att bland annat Roland Nilsson missat en straff.

Blåvitt tappade

– Jag minns att jag verkligen var jättebesviken då och det kändes extra surt med tanke på att vi fått ett mål bortdömt under matchens gång. Huvuddomaren dömde mål, men efter att i princip hela Barcelonas lag sprungit ut och konfronterat linjedomaren så ändrade sig huvuddomaren och målet dömdes bort, säger Nilsson och tillägger:

– Men man insåg snabbt att det inte var något att göra åt utan det var bara att gå vidare. Gårdagens match påminde mig framförallt om det otroliga tryck som var på Camp Nou när Barca fick med sig mål de behövde och stämningen kändes lika galen som när vi var där.

Barcelona-spelaren Gerard Pique sade kort efter gårdagens möte att Barcelonas bedrift i att gå vidare trots en 4-0-förlust i det första mötet är större än det som hände på Camp Nou 1986. Roland Nilsson håller med.

”Värre vändning”

– I och med att de gör sex mål på 90 minuter så är det en värre vändning. Man ska komma ihåg att vårt dubbelmötet avgjordes först på straffar så PSG:s tapp i går känns hel klart större.

Nilsson – som från tränarbänken ledde Malmö FF till ett SM-guld 2010 – har sedan tre år tillbaka huvudansvaret för Sveriges U17-landslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.