Norrköping applåderar fansen efter förlusten mot Elfsborg. Foto: Bildbyrån

Norrköpings gulddröm borta i Borås

Elfsborg slog Norrköping med 2–1 och släckte östgötarnas hopp om ett nytt SM-guld. Malmö vinner allsvenskan, medan Norrköping och AIK gör upp om andraplatsen.

Norrköping behövde vinna mot Elfsborg på bortaplan för att fortsätta hota i allsvenskans guldstrid.

Men historien talade emot förra säsongens mästare. Östgötalaget hade inte vunnit en allsvensk bortamatch mot Elfsborg sedan 1997, enligt Norrköpings Tidningar.

Elfsborg hade fyra nya spelare i startelvan jämfört med 4–2-segern mot Hammarby senast, delvis på grund av två avstängningar. Dessutom tvingades man till ett byte redan efter en kvart, då Daniel Gustavsson gick ut.

Första halvlek blev ganska jämn. Elfsborg hade stundtals ett övertag i spelet, men båda lagen skapade halvbra chanser med en hyfsad offensiv.

Nick av Prodell

Med Malmös ledning i Falkenberg var Norrköping i praktiken tvunget att vinna för att hålla guldstriden levande inför de två sista omgångarna. Men östgötarna såg inte ut att stressas.

Elfsborg kändes dock som det lite starkare laget, och i 59:e minuten kom hemmalagets ledningsmål. Adam Lundqvist, som flyttat upp till vänster mittfält vid det tidiga bytet, slog ett fint inlägg. Viktor Prodell kastade sig fram och nickade in 1–0 i målets bortre del, förbi Norrköpings målvakt Michael Langer.

Norrköping bytte in Kalle Holmberg som forward och Eric Smith på det centrala mittfältet, för att få ny fart och kraft.

Mål via back

Sebastian Andersson sköt tätt utanför för Norrköping, men det var inte östgötarnas kväll i Borås den här gången heller.

I 77:e minuten sköt Elfsborgs Jesper Manns 2–0, med ett skott som ändrade riktning på en Norrköpings-back. Elfsborgs Issam Jebali var i offsideposition när Manns sköt, men ansågs inte ha påverkat spelet.

I 84:e minuten reducerade Nicklas Bärkroth på straff, sedan Niclas Eliasson vräkts omkull av Henning Hauger.