Svenska fans på Friends Arena. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu har Sverige sökt EM 2020

Uppdaterad
Publicerad

I dag skrevs de sista papprena på och skickades in till Uefa.

Därmed är Sveriges officiella EM-ansökan färdig.

– Ett mycket starkt bud, säger fotbollsförbundets Göran Havik till SVT Sport.

Redan förra sommaren signalerade Svenska fotbollförbundet att de vill vara en av arrangörerna av EM 2020, som kommer att delas av 13 olika länder.

Men inte förrän i dag, en dag innan Uefa måste ha in samtliga formella ansökningar, skrevs de sista avtalen på och skickades med kurir till Uefas högkvarter i Zürich.

”Utnyttjat all tid”

Strax efter lunch undertecknades de sista avtalen på förbundets kansli i Solna.

– Vi har verkligen utnyttjat all tid vi har haft, ända in i det sista, säger Göran Havik, projektledare för SVFF:s EM-ansökan, till SVT Sport.

”Omfattande arbete”

Arbetet har pågått i snart ett år sedan Uefa meddelade hur EM 2020 kommer att se ut och SVFF samtidigt uttryckte sitt intresse.

– Det har varit ett väldigt omfattande arbete, säger Havik.

– Det är ju hela 13 kapitel som Uefa kräver ska uppfyllas för en ansökan. Det handlar inte bara om arenan och matcharrangemangen, utan det är allt från socialt ansvarstagande, infrastruktur och så vidare.

”Väldigt glada”

Nu, med både Stockholm Stad, Solna och staten bakom sig känner dock fotbollsförbundet att de har allt som krävs för att kunna skicka in ett slagkraftigt bud.

– Vi är väldigt glada att det har gått hela vägen nu, till skillnad från EM 2016 som vi också hade velat söka men då vi inte fick allt stöd som krävdes, säger Göran Havik.

Hur starka tycker du att ni är?

– Vi känner att vi har en stark ansökan. Och vi känner ett stort förtroende från Uefa. Alla vet ju att vi har en ny, modern arena. Och vi har en grundmurad organisation sedan vi arrangerade U21-EM och dam-EM i fjol, där vi gjorde något som ingen anan har gjort.

– Där kände vi att vi fick väldigt stor respekt när vi arrangerade finalen på en fullsatt Friends arena inför Uefas delegation. Sedan lever vi ju upp till alla tekniska krav, och det är inga problem med transporter till Stockholm och så vidare.

Polen har dragit sig ur

När Uefa tog emot intresseanmälingar i fjol så var det hela 39 länder som anmälde sitt intresse. Därefter har ett antal länder försvunnit. I veckan har både Polen och Tjeckien meddelat att de har dragit tillbaka sina kandidaturer, och även Finland och Portugal har hoppat av.

– Nästa vecka antar jag att Uefa kommer att offentliggöra vilka länder som har lämnat in slutliga ansökningar. Då kan man kanske börja spekulera mer i vilka chanser man har, säger Göran Havik.

Men att Finland och Polen, som ligger nära geografiskt, dragit sig ur måste väl vara positivt för era chanser?

– Ja, det är ju klart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.