Foto: TT Nyhetsbyrån

Nya miljarder till CL-herrar

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Uefa att de ökar prispengarna i Champions League med flera miljarder, för herrarna.

”En käftsmäll”, säger EFD:s generalsekreterare Linda Wijkström.

I dag kom beskedet att Uefa utökar prispengar i sina klubblagsturneringar med flera miljarder. I Champions League får lagen nästa säsong dela på 1,25 miljarder euro (11,6 miljarder kronor), vilket är en 25-procentig ökning jämfört med i år.

I Europa League utökas prispengarna med drygt 60 procent, från 232 miljoner euro till 380.

Champions League dam

Utökar antalet lag

Men för damerna, där nästintill alla lag gör ekonomiska minusresultat på att spela Champions League, nämns det inget om en prisökning. Däremot väntar fler lag. Från 2016-17 får de två bäst placerade lagen i de tolv högst rankade ligorna spela, till skillnad från nu då de två bäst placerade lagen i de åtta högst rankade ligorna kvalificerar sig.

Denna nyhet gör Linda Wijkström, generalsekreterare på EFD (elitfotboll dam), besviken.

– Det tycker jag känns otroligt bittert, måste jag säga. Rent psykologiskt vore det kanske bra att man på nåt sätt säger att man tittar på frågan. Vi är mitt upp i kvartsfinaler i Champions League på damsidan, och då går man ut med det här, säger hon, och fortsätter:

– Vi vet hur mycket medialt det har varit och ökat under åren och vad klubbarna jobbar. Då tycker jag att det här är en otrolig... Jag vet inte om man får säga käftsmäll, då får jag väl en uppringning av Uefa, men lite så tycker jag nog att det är.

– Man går ut med det här. Man säger att man utökar antalet klubbar men man har ingen ekonomisk utökning. Är det så vore det otroligt olyckligt.

”Det är märkligt”

Man har jobbat hårt från de europeiska klubbarnas håll med att få Uefa att utveckla damernas Champions League, både vad gäller prispengarna, tv-avtal och tävlingsformatet. Wijkström ser det trots allt som en utveckling åt rätt håll att antalet lag nu utökas.

– Det är väl bra att man har tagit ställning till det. Men jag tycker att det är märkligt att man presenterar en utökning av antalet lag utan att meddela något om utökade ersättningar, säger hon.

När tror du att det blir lönsamt för damerna att spela Champions League?

– Jag hade ju hoppats att det skulle bli det från 2016/17. Det har varit förhoppningen i vårt arbete. Sen har man blivit lite ledsen att de har dragit på frågan sedan förra året utan att det har hänt något.

– Det är lite oroväckande. Men kommer man i dag ut med att det ska bli fler lag så borde det i alla fall vara något på gång. Men det hade nog varit bra psykologiskt att man i alla fall höjer det med en eller två procent om man nu släpper den här nyheten med herrklubbarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League dam

Mer i ämnet