Olsen siktar på förstaplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre säsonger, två allsvenska guld och spel i Champions League valde Robin Olsen att lämna tryggheten i Malmö för Grekland och PAOK Thessaloniki. SVT Sport träffade målvakten i hans nya hemstad och pratade om den ekonomiska krisen i landet, den nya klubben och förstaplatsen i landslaget.

– Första steget är att prestera bra i klubblaget, för att sedan visa Erik på landslagsträningarna att man vill vara med och slåss om förstaplatsen, säger Robin Olsen.

Att ta steget ut i Europa kändes naturligt för den 25-årige målvakten, som upplevde att han stannade till lite i utvecklingen under de tre åren han var i Malmö. Anledningarna till varför det blev just PAOK för Robin Olsen är flera.

Herrlandslaget i fotboll

– En stor klubb med bra fans som ska kvala till Europa. Det är lite svårare matcher här, annan atmosfär, mer internationellt. Inget ont om allsvenskan men det blir en annan sak ute i Europa. Rutinen härifrån hoppas jag kunna ta med mig in i landslaget också.

För dig som målvakt, vad blir det största skillnaden på spel i allsvenska Malmö och grekiska PAOK?

– Här spelar vi 3-5-2, och använder målvakten mycket med fötterna. Så det kommer jag utveckla.

Inte märkt av krisen

SVT Sport träffar Robin Olsen i Thessaloniki bara dagar efter att han flyttat dit. Efter träningsläger i Holland, bortamatch i Kroatien och många hotellnätter har han precis fått tillgång till sin egen lägenhet, med balkong och havsutsikt.

– Det tar lite tid att anpassa sig till värmen. Att vila och dricka mycket blir viktigare än tidigare, säger Olsen om den mest påtagliga skillnaden jämfört med Sverige.

Den ekonomiska krisen i Grekland är däremot inget han märkt av såhär långt.

– Jag hade bara läst om läget i landet i svenska medier och när jag kom ner var det inget som det pratades om. Klubben pratar om det fotbollsmässiga, kontraktet blev påskrivet och nu kan jag fokusera fullt ut på fotbollen. Jag litar på att jag får min lön, så det är inget jag oroar mig för. Klubben verkar vara i bra balans.

”Ta det steg för steg”

Faktum är att just PAOK är en av få grekiska klubbar som klarat sig undan problem med exempelvis löneutbetalningar under de senaste åren, tack vare ryska investeringar. Robin Olsens kontrakt gäller över fyra år, vilket han menar ger en trygghet.

– Jag vet vad jag ska göra i fyra år framöver. Samtidigt som det kan få fort i fotboll.

Vilket steg är det här i din karriärstrappa?

– Min väg hit har väl inte varit den rakaste. Jag har lärt mig att ta det steg för steg och nu har jag tagit ett kliv uppåt. Visst har man drömmar för framtiden, men jag vill vara i nuet och tänker kriga på här i fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet