Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Operation väntar landslagsspelaren: ”Väldigt olägligt”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens och landslagets Emilia Appelqvist är knäskadad. På onsdag väntar operation för att rätta till menisken. ”Jättetråkigt, kommer väldigt olägligt” säger hon till SVT Sport.

Det var i Djurgårdens senaste bortamatch mot Piteå som skadan var framme för Appelqvist. I första halvlek började hon känna smärta i höger knä, men det dröjde först till efter 80 minuter innan hon byttes ut.

– Jag vet inte exakt vad som hände. Jag trodde inte det var någon fara utan körde på. Det var ju inte så bra men det var väl mycket adrenalin då. Efter matchen gjorde det ont, knät blev stelt och jag fick kyla det. Då kände jag att det var något, säger hon.

Damlandslaget i fotboll

Operation på onsdag

Efter undersökning bestämdes det att ett mindre ingrepp, en titthålsoperation, skulle vara bäst för att få ordning på den yttre menisken som hade skadats. Därefter väntar 6-8 veckors rehab om allt går som det ska. En operation som blir hennes första, och som sker redan nu på onsdag.

– Jättetråkigt att det behövs en operation, men jag är glad att man vet vad det är och det ska bli skönt att få det gjort.

Osäker landslagsplats

EM-kvalet om två veckor är inte aktuellt, men däremot finns det hopp om att hinna bli spelklar för Sveriges OS-premiär den tredje augusti mot Sydafrika – om hon tas ut.

– Inget är kört förrän truppen tas ut, och jag kommer göra allt jag kan för att finnas med och konkurrera, så får vi se om det räcker.

”Vill vara med i OS”

– Skador kommer ju aldrig lägligt, men det här kommer väldigt olägligt. Allt beror på hur det ser ut på onsdag efter operationen, och sedan de första dagarna och veckorna. Jag kommer göra rehab hårt och rätt, och kan inte göra så mycket mer.

– Jag vill vara med i OS, det har varit målet hela tiden, säger Emilia Appelqvist.

Experten hyllar

SVT Sports expert Frida Östberg hyllar den skadade 26-åringen.

– 6-8 rehabveckor kan ses som litet i sammanhanget, men men tittar man på hennes egen situation med mästerskapsår så känner jag otroligt mycket med henne. Jag förstår att det är ett tungt besked för henne, extra tungt i det här skedet. Sedan känner jag med Djurgården. Det är stora skor att fylla, och jag tror det kommer krävas många komponenter från flera spelare i laget för att fylla hennes frånvaro. Hon är en otroligt stark profil, en lojal spelare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet