Emilia Appelqvist Foto: Bildbyrån

Skadedrabbad Appelqvist med i OS-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage har tagit ut sin slutgiltiga OS-trupp. Ett av frågetecknen inför uttagningen var Emilia Appelqvist, som opererades i mitten av maj och gjorde comeback först i söndags. Men hon får åka med till Rio.

Sundhage fick inte ta ut 23 spelare som i fjolårets VM, utan till Rio får bara 18 stycken åka. Utöver dessa togs också fyra reserver ut.

Appelqvist togs ut

Emilia Appelqvist är en av de 18 som kom med i truppen. Hon har övertygat i landslaget i år, inte minst under OS-kvalet i mars. Men efter knäskadan, en trasig menisk som opererades i mitten av maj, var Djurgårdsmittfältaren ett stort frågetecken inför OS.

OS i Rio de Janeiro 2016

Hon gjorde comeback först i söndags hemma mot Umeå. En match som slutade med förlust, men Appelqvist hamnade i målprotokollet.

– Emilia är en spelare som jag tycker om och vi saknar en spelare av hennes typ annars. Hon har rutin och man vet vad får – hon kan stänga matcher och jobbar otroligt hårt för laget, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

”Hoppas kan bli tändvätska”

Två som var nära att komma med i truppen, men fick nöja sig med reserverplatser, var Amanda Ilestedt och Pauline Hammarlund.

– Ilestedt har inte haft tiden på sig att utmana de andra. Hammarlund har inte kommit upp i nivån hon hade förra året, det är andra som är bättre just nu. Men jag hoppas att det kan bli tändvätska för att prestera och komma med i EM nästa år, säger Östberg.

Sverige kan gå långt

Vidare tycker Frida Östberg att det är roligt att Linköpings satsning på unga spelare ger resultat. Klubben har hela fem spelare med i OS-truppen. En trupp som kan gå långt i OS.

– Med tanke på VM ska vi inte ha så höga förväntningar på laget. Men det finns otroligt hög potential. Defensiven sitter och får de i gång offensiven – ett fungerande passningsspel och att de börjar våga spela mer kan de gå långt.

Sverige börjar OS-spelet mot Sydafrika 3 augusti och möter även Brasilien och Kina i sin grupp. Innan dess träningsspelar de mot Japan 21 juli, som en del i OS-uppladdningen.

OS-truppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Hilda Carlén, Piteå.

Backar: Nilla Fischer, Wolfsburg, Magdalena Ericsson, Linköping, Jessica Samuelsson, Linköping, Emma Berglund, Rosengård, Linda Sembrant, Montpellier, Jonna Andersson, Linköping.

Mittfältare: Caroline Seger, Paris SG, Lisa Dahlkvist, Paris SG, Kosovare Asllani, Manchester City, Elin Rubensson, Göteborg, Emilia Appelqvist, Djurgården.

Anfallare: Lotta Schelin, Rosengård, Stina Blackstenius, Linköping, Sofia Jakobsson, Montpellier, Olivia Schough, Eskilstuna, Fridolina Rolfö, Linköping.

Reserver: Emelie Lundberg (målvakt), Eskilstuna, Amanda Ilestedt (back), Rosengård, Hanne Gråhns (back), Kif Örebro, Pauline Hammarlund (anfallare), Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet