Gefle spelar i superettan nästa säsong. Foto: Bildbyrån

Gefle körde över Östersund – men åker ur allsvenskan

Gefle IF gjorde sannerligen vad man kunde i jakt på allsvensk överlevnad när man körde över Östersund 4-2.

Det räcker dock inte för att sno kvalplatsen från Helsingborg – och nästa säsong spelar Gefle i superettan.

”Det är en enorm besvikelse. Det är otroligt surt just nu”, säger Johan Oremo till Cmore.

Förutsättningar var hyfsat enkla när Gefle försökte ta över kvalplatsen från bottenkonkurrenten Helsingborg – och undvika direkt nedflyttning till superettan under söndagen.

Gefle behövde vinna borta mot Östersund samtidigt som Helsingborg förlorade hemma mot Jönköping Södra. Vid Helsingborg-kryss skulle Gefle behöva vinna med fyra mål.

Och med Gefles succéstart på dagens match såg till och med det senare alternativet ut att kunna bli realistiskt.

Oremo-jubel

Bortalaget tog ledningen redan i den sjunde minuten när ett högt pressande Gefle vann boll genom Jonas Lantto när Östersund försökte spela sig ur. Lantto drev själv fram några meter innan han avlossade ett skott på straffområdeslinjen via stolpen och in.

Ännu bättre blev det när Johan Oremo tog ner en höjdboll på mittplan och drev fram hela vägen till avslut från 20 meter – och i mål – till 2-0-ledningen efter blott 10 spelade minuter.

Välbehövligt med tanke på att Helsingborg också hade tagit en tidig ledning mot J-Södra.

Det skulle dock bli ett Gefle-bakslag nio minuter senare när Östersunds lagkapten nickade in 1-2-reduceringen på hörna.

Dramatiskt slut

I den andra halvleken sjösatte Gefle en rejäl offensiv för en osannolik fyramållseger.

Den gav utdelning i den 63:e minuten när Simon Skrabb vann boll i hög Gefle-press och serverade Johan Bertilsson till 3-1.

Än mer dramatiskt blev det när Johan Oremo blev frispelad av Dioh Williams och satte 4-1.

Men Gefle behövde ytterligare ett mål – samt en Jönköping-kvittering.

Inget av dessa scenarier utspelade sig. I stället reducerade Saman Ghoddos till 2-4 för Östersund.